BOTOȘANI | Medic DSP: „Cele mai multe contaminări în ultima perioadă au venit din petreceri private”

Data:

Medicul Monica Delia Adăscăliţei, director interimar al Direcţiei de Sănătate Publică susţine că în această perioadă cel mai important lucru pe care îl putem face este să încercăm să ne protejăm pe noi, dar şi pe cei din jur.

Reporter: – Doamna doctor, am ajuns într-o lună la peste 800 de cazuri active, care este explicaţia pentru creşterea foarte mare a numărului de îmbolnăviri?

Monica Delia Adăscăliţei : – Sunt foarte multe cazuri asimptomatice acum, care stau la domiciliu, nu sunt toţi internaţi. Avem 87 de internaţi la Infecţioase, 24 la diabet, la TBC 34, iar la recuperare de luni (n.r., astăzi). Este o creştere în cifre într-adevăr, dar deocamdată în spitale nu sunt aglomerate secţiile, din contră. La Recuperare de exemplu am reuşit să facem un circuit şi ambulatoriul de specialitate să poată fi în continuare folosit de toţi bolnavi şi să nu fie blocat din cauza celor cu Covid. A crescut şi numărul de teste. Pe lângă faptul că am făcut linie de gardă pe laboratorul de analize Covid, mai trimitem probe şi la Suceava şi Iaşi. Ajungem în prezent la aproape 450-500 de probe zilnic.

– Dar majoritatea celor testaţi sunt simptomatici?

– 90% da. Trebuie să luăm în calcul că este şi perioada virozelor şi începe şi gripa. De asemenea este perioada după concedii, după alegeri, după începutul şcolii. Iar peste toate acestea s-a instalat şi o relaxare în populaţie în ultima lună, o lună şi ceva.

– Poate avea legătură această creştere şi cu lăsarea acasă a foarte multor bolnavi?

– Într-adevăr, aceasta poate fi o problemă în momentul de faţă. Noi am luat legătura şi cu poliţia. Vor fi controale mai dese pentru a verifica dacă oamenii sunt acasă. Ideea este că fiecare trebuie să fie responsabil, totuşi nu vorbim cu copii mici aici, vorbim cu adulţi, care se presupune că sunt oameni responsabili. Dacă medicul îţi spune să stai acasă două săptămâni, păi stai acasă. Încă avem acea categorie de oameni care nu conştientizează riscul răspândirea acestei boli. Unii sunt chiar pozitivi, şi tot nu cred în acest virus. Nu acceptă prezenţa Covid-ului, nu cred în Covid, şi chiar dacă sunt pozitivi, dacă fac o formă uşoară, refuză să accepte existenţa acestui virus. Şi problema este că tocmai ei sunt printre cei mai contagioşi. Nu pentru că virusul ar fi mai contagios la ei, ci pur şi simplu prin faptul că, nerespectând nici o măsură de distanţare, ei pot răspândi mult mai uşor virusul chiar dacă ei sunt asimptomatici. Dacă de un pacient care are simptome, spre exemplu strănută sau tuşeşte, te fereşti, pentru că îl vezi că are acele simptome, unul asimptomatic poate părea că nu reprezintă niciun pericol la prima vedere. Tocmai el va răspândi mai uşor virusul.

Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul: