Deși au depășit pragul de o sută de infectări în rândul bătrânilor și a persoanelor cu dizabilități, centrele sociale din subordinea DGASPC și unitățile medico-sociale nu au raportat niciun deces de la începutul pandemiei. Mai mult, a scăzut și numărul celorlalte decese aproape la jumătate. Medicii botoșăneni au vindecat persoane cu comorbidități grave și care au vârste venerabile, chiar și de 98 de ani, persoane cu boli oncologice, în timp ce tineri cu vârste de puțin peste 40 de ani, fără comorbidități, au ajuns în Reanimare și au nevoie de oxigen pentru a fi menținuți în viață.
Persoanele cu cel mai mare risc în cazul îmbolnăvirilor cu Covid-19 sunt vârstnicii, pentru că odată cu bătrânețea se înmulțesc și se agravează comorbiditățile. Iar cei aflați în centrele sociale, în special cele cu dizabilități, sunt ca și condamnați la moarte în cazul apariției unor focare.
Aceasta este, în genere, percepția publică, dar realitatea pare să o contrazică și încă foarte puternic.
La DGASPC, focare în centrele de bătrâni, dar fără morți
De departe cel mai mare furnizor de servicii sociale din județ este Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), care are în centrele sale peste 700 de beneficiari și cam tot atâția angajați. Acestora li se adaugă copiii aflați în plasament și asistenții maternali.
Numai în ultimele două săptămâni, potrivit declarațiilor directorului DGASPC, Dan Șlincu, instituția se confruntă cu 165 de cazuri de îmbolnăvire în rândul beneficiarilor, indiferent de vârstă, și a personalului. Dintre aceștia puțin peste o sută sunt vârstnici și persoane cu dizabilități, dar majoritatea dintre ei sunt asimptomatici, motiv pentru care sunt izolați în centrele rezidențiale.