Dacă alegerea primarilor s-ar fi desfăşurat în două tururi, scrutinul s-ar fi repetat în municipiul Botoşani şi în 23 de comune din județ. Actualul sistem face posibil ca un candidat să ajungă primar cu doar 10% din voturile localnicilor, iar mulţi competitori regretă că nu se fac două tururi.
Alegerile locale într-un singur tur şi-au arătat din nou limitele. Pe lângă faptul că majoritatea primarilor în funcţie care au candidat pentru un nou mandat au reuşit să îl şi ia, majoritatea celor aleşi nici nu au legitimitate şi reprezentativitate, în sensul că dacă raportăm numărul de voturi obţinut la totalul populaţiei cu drept de vot din comunitate observăm că au primit maxim 20% din sufragii.
În 23 de comune şi în municipiul Botoşani, dacă alegerile s-ar fi desfăşurat în două tururi de scrutin, duminica aceasta ar fi trebuit să revenim la urne pentru a ne alege primarul. Categoric, cele mai avantajate partide de votul într-un singur tur au fost PSD şi PNL, care au câştigat 11, respectiv opt primării, fără ca cei propuşi să întrunească majoritatea de 50% a celor prezenţi la urne. Şi partidele mici au câştigat mandatele de primari tot fără a avea majoritate simplă în comună. Este vorba despre cele două primării câştigate de Pro România, dar şi cele în care învingători au fost candidaţii Alianţei USR+PLUS, ALDE sau PMP.
În eventualitatea unui tur doi, PNL ar fi avut cei mai mulţi candidaţi care plecau de pe locul doi, 12, în timp ce PSD şi ALDE ar fi avut câte patru candidaţi. Pro România ar fi avut doi candidaţi, iar Alianţa USR+PLUS şi PER ar fi intrat cu câte un candidat în bătălia finală.
Astfel, se poate concluziona că partidele mici au puţine şanse de a-şi impune candidaţii în locale, fiind, de regulă, strivite de formaţiunile mari, tradiţionale.
Caz elocvent la Botoşani
Un caz elocvent este cel de la Botoşani. Candidatul declarat învingător, Cosmin Andrei, a obţinut cel mai mare număr de voturi, 10.960, adică 37,17% dacă ne raportăm la voturile valabil exprimate. Dacă ne raportăm la numărul total de alegători înscrişi în listele electorale, 99.485, observăm că, de fapt, Cosmin Andrei a obţinut doar 11% din votul botoşănenilor. Acest lucru va măcina profund din legitimitatea lui în următorii patru ani, putând fi uşor de contestat pentru că nu are o susţinere în masă.
Candidatul care a câştigat primăria cu cel mai mic procent este George Popescu (PMP), care s-a impus deşi a adunat doar 26,3% din voturile total exprimate în comuna Suliţa, la o prezenţă de peste 60%. Raportându-ne însă la întreaga listă electorală, George Popescu a obţinut doar încrederea a 15,62% dintre consătenii cu drept de vot.
O situaţie relativ similară s-a înregistrat şi într-una dintre cele mai mici comune din judeţ, Viişoara. Noul primar, Laurenţiu Rîmbu (PSD), a fost ales de doar 314 consăteni, ceea ce reprezintă 32,64% din voturile valabil exprimate la nivelul comunei. Raportat la populaţia electorală, Laurenţiu Rîmbu ar avea o susţinere de doar 20%.