Angajatorii din judeţ au de primit aproape 3,5 milioane de euro pentru concediile medicale. Asta deoarece Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoşani este datoare către angajatori cu aproape 17 milioane de lei din concedii medicale. Acestea sunt scadente la finele anului, iar o suplimentare venită acum câteva zile va permite plata a doar 13 milioane de lei. Alte aproape 30 de milioane de lei au fost plătite deja de la începutul anului către angajatori.
Potrivit economistei Alina Mustiaţă, preşedinte director general al CAS Botoșani, instituţia a decontat 3.712 cereri depuse de plătitorii de indemnizații de concediu medical. Acestea au însumat, nici mai mult, nici mai puţin, de 29,8 milioane de lei, adică peste 6 milioane de euro.
Potrivit şefei CAS, numărul de cereri de decontare este mai mic decât cel al concediilor, pentru că pe o cerere pot fi trecute mai multe concedii, venite de la acelaşi angajator.
„Cererile rămase de plată scadente până la sfârșitul anului 2022 sunt în valoare aproximativă de 16,9 milioane de lei. În această sumă este cuprinsă și estimarea lunii octombrie. Din aceasta sumă, conform bugetului aprobat, vom achita până la sfârșitul anului suma de 13.790.000 lei”, a spus preşedintele CAS.
Şi aceşti bani, însă, au venit abia în cursul săptămânii trecute, ca urmare a unei rectificări bugetare de la CNAS. Fără aceşti bani, CAS Botoșani nu ar fi fost capabilă să deconteze concediile medicale de pe ultimele luni. Termenul de plată al cererilor este 60 de zile de la data depunerii.
„Eu practic finanţez sistemul de sănătate”
Problema banilor decontaţi pentru concediile medicale rămâne tot timpul un motiv de conflict între angajați şi angajatori. „Eu am avut nevoie urgentă de o operaţie. Apoi spitalizare, recuperare, au fost 36 de zile. O lună şi ceva în care nu am muncit, nu am avut niciun venit. Rata la bancă a continuat, însă, la fel şi facturile. Patronul tot ridica din umeri şi spunea că nu vin banii de la Casa de Sănătate”, a spus un botoşănean de 52 de ani.
Pe de altă parte, angajatorii spun că nu este normal ca ei să aştepte luni de zile decontarea banilor care li se cuvin în mod legal. „Eu practic finanţez sistemul de sănătate. Noi susţinem bugetul CAS şi prin acest fapt, pe lângă contribuţii. Angajatul îşi ia concediu medical, pe care eu trebuie să i-l plătesc rapid. Că dacă nu, mă reclamă la CAS şi sunt şi sancţionat. Apoi trebuie să aştept de la CAS decontarea banilor. Care nu mai vin. Termenul e de 60 de zile şi noi am aşteptat şi 180 pentru primirea banilor”, a spus un patron botoșănean. (Monitorul de Botoșani)
Urmăriți PressHUB și pe Google News!