BOTOȘANI – Sănătate înghițită de birocrație. Spitalul nou rămâne închis

Data:

Au făcut o „românească” şi cu spitalul de îngrijiri din Botoșani. Poate cea mai importantă investiţie din sistemul sanitar de după Revoluţie, şi unul dintre puţinele spitale noi construite în întreaga ţară, va continua să zacă nefolosit mult şi bine.

După nici mai mult, nici mai puţin de cinci ani de când a fost începută construcţia acestuia, Spitalul de boli cronice şi îngrijiri paleative a fost, în sfârşit, finalizat. Au fost dotate şi mobilate saloanele, au fost trase toate utilităţile, la standarde europene. Ce a rămas, însă, la standarde cât se poate de româneşti este delăsarea şi birocraţia incredibilă din sistem. Aşa cum şi Ministrul Sănătăţii a demonstrat-o, chiar nimănui nu îi pasă de un spital complet nou. Care va mai rămâne închis mult şi bine, după cum chiar cei de la Compania Naţională de Investiţii au arătat. În realitate, nici măcar celor care au dat banii, cei de la CNI, nu le pasă de propria investiţie prea mult.

După ce a scris în nenumărate rânduri despre acest subiect, Monitorul de Botoșani a cerut lămuriri chiar de la CNI. Răspunsul, semnat de directorul Manuela Irina Pătrăşcoiu, arată nu doar indolenţa şi birocraţia din sistem, ci chiar mai mult. „Referitor la adresa dumneavoastră, înregistrată la Compania Naţională de Investiţii cu nr. 38350/18.07.2022, cu privire la obiectivul de investiţie „,Spital municipal de boli cronice şi îngrijiri paleative, municipiul Botoşani, judeţul Botoşani”, vă transmitem că la acest moment există un litigiu între membrii asocierii societăţilor care au executat lucrările, respectiv între societatea de proiectare şi constructor, acesta din urmă aflându-se în procedură de insolvenţă. Ca urmare, până la clarificarea acestei situaţii, CNI SA nu pate parcurge etapele necesare, conform legii, cu privire la convocarea recepţiei la terminarea lucrărilor”, se arată în răspunsul trimis ziarului.

„În acest șantier se va intra doar cu acordul administratorului judiciar”

Constructorul a plecat, însă, din șantier de luni bune. Pe ușa spitalului scrie că „în acest șantier se va intra doar cu acordul administratorului judiciar”. Cum societatea este în insolvenţă, situaţia este mai mult decât încurcată. Şi nimănui nu pare să îi pese de deschiderea efectivă a spitalului. „Noi am plecat de acolo, lichidatorul a preluat totul”, a declarat Victor Mihalachi. Reprezentantul firmei Edge Business Restructuring Advisors SPRL, lichidatorul firmei Victor Construct, a declarat că încă nu a fost stabilită data la care va fi făcută recepția spitalului. Asta pentru că şi lichidatorul, la rândul lui, aşteaptă proiectantul. „Există o discuție referitoare la faptul că proiectantul trebuie să predea referatele. Până nu sunt predate aceste documente, nu poate fi făcută recepția. Știm că spitalul a fost finalizat. Se caută soluții pentru a fi făcută recepția”, a declarat acesta, după cum titrează MONITORUL DE BOTOȘANI.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related