BOTOȘANI – Securist găsit la vârful SRI

Data:

spot_img

Un fost șef al filialei Serviciului Român de Informaţii (SRI) Botoşani, colonelul Petre Manolache, a făcut poliție politică. Verdictul a fost dat de Înalta Curte de Casație și Justiție, printr-o sentință definitivă emisă săptămâna trecută. Concluziile magistraților au venit în urma unui proces inițiat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), care l-a deconspirat pe fostul ofițer.

Procesul a fost inițiat la Curtea de Apel București și a durat mai bine de doi ani și jumătate. Demersul CNSAS demonstrează că mulți ani după schimbarea regimului comunist foștii colaboratori ai Securității au continuat să lucreze în instituțiile statului, deși la un moment dat ei au trebuit să semneze pe propria răspundere declarații prin care să decline dacă a fost sau nu colaboratori ai Securității.

Manolache ar fi coordonat urmărirea a trei persoane

Situaţia a ieşit la iveală la începutul lui 2020, după o serie de verificări efectuate de CNSAS. Ulterior, pe baza documentelor găsite, CNSAS a deschis o acţiune la Curtea de Apel Bucureşti prin care a solicitat instanţei să aprecieze asupra calităţii de lucrător al Securităţii în ceea ce îl priveşte pe colonelul Petre Manolache. În acest sens, cei de la CNSAS au arătat că înainte de 1990 Manolache ar fi coordonat urmărirea a trei persoane care ar fi avut „atitudini ostile regimului comunist”.

În acţiunea deschisă, cei de la CNSAS au arătat că, în cazul unui cetăţean pe nume B.P., Petre Manolache ar fi dispus efectuarea „de investigaţii complexe”, deoarece acesta ar fi făcut comentarii ostile la adresa statului comunist. Manolache ar fi lucrat în acest dosar cu două surse, printre care şi un bărbat care purta numele conspirativ „Brutus”, desemnat să adune informaţii. Astfel, în documentele CNSAS s-au găsit „sarcinile” trasate de Manolache sursei „Brutus”, care trebuia să urmărească comentariile pe care le face cel urmărit, relaţiile şi legăturile pe care le are, deplasările pe care le face, cu cine se întâlneşte, dar şi discuţiile ce aveau loc, punctele de interes fiind comentariile pe care le face în legătură cu politica partidului şi statului comunist.

O altă persoană urmărită de Manolache a fost un alt bărbat, S.G., suspectat că „audiază şi colportează ştirile posturilor străine de radio, semnalat în anturajul unor elemente cunoscute în evidenţa organelor de securitate”.

Potrivit CNSAS, Manolache ar fi coordonat alte două surse cărora le-a trasat sarcina de a raporta tot ce discuta şi făcea persoana urmărită. O altă victimă identificată de CNSAS a fost un pensionar, N.C.M., acuzat că avea „manifestări duşmănoase la adresa politicii statului nostru, fiind semnalat cu injurii şi calomnii la adresa sistemului social politic din ţara noastră”. Articolul complet poate fi citit pe MONITORUL DE BOTOȘANI.

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Numărul creditorilor Nordis Management a ajuns la 1.200. Cine se numără printre păgubiți | G4Media.ro

Numărul creditorilor persoane fizice și juridice înregistrați în procesul...

Fundația lui Mihai Neșu primește, în premieră, susținere financiară de la CJ Bihor | Bihoreanul

Consilierii județeni din Bihor au aprobat acordarea unei alocații...

12 persoane reţinute în dosarul documentelor de identitate falsificate | Monitorul de Botoșani

Dosarul documentelor de identitate falsificate. 17 persoane sunt investigate...