Sute de unități de învățământ din județ nu au sistem antiefracție, nu beneficiază de sistem video de supraveghere și nici de personal calificat de pază.
Situația a fost scoasă la iveală de reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care a făcut o analiză pe tot ceea ce înseamnă paza obiectivelor și protecția persoanelor.
Comisarul șef Ioan Aniței, împuternicit la conducerea IPJ Botoșani Botoșani spune că, 98 de unități școlare, din cele 479 existente în județ, nu au întocmite analizele de risc la securitate fizică.
„Din totalul de 479 de unități de învățământ, un număr de 278 de unități sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, în timp ce 201 unități de învățământ nu beneficiază de sisteme de televiziune cu circuit închis instalate sau sistemele existente sunt nefuncționale”, a mai arătat comisarul șef Ioan Aniței.
Doar 87 de şcoli au pază proprie
Potrivit acelorași surse, s-a constatat faptul că un număr de 334 de grădinițe, școli sau licee nu beneficiază de sistem antiefracție și doar 131 dintre acestea îl au instalat, iar 14 sunt în curs de instalare. De asemenea, numai 97 beneficiază de sistem de control acces, 3 sunt în curs de instalare, iar 379 nu au instalat sistem de control acces.
„În ceea ce privește asigurarea pazei în unitățile de învățământ, menționăm faptul că 87 de școli sunt asigurate cu pază proprie. Cele 87 de unități de învățământ sunt asigurate cu pază, în baza planurilor de pază aprobate de către poliție, fiind angajat personal calificat profesional pentru meseria de agent de securitate, atestat de poliție în condițiile legii”, a adăugat șeful IPJ Botoșani.
Explicaţii cerute de prefect
Acest lucru a atras atenția prefectului județului, Sorin Cornilă, care i-a cerut șefului IPJ să i-a legătura cu unitățile de învățământ pentru a vedea care sunt cauzele, în contextul în care peste o lună ar urma să înceapă cursurile noului an școlar.
„Să încercăm, să încercați și dumneavoastră ca, împreună cu factorii implicați, în principal cu Inspectoratul Școlar Județean, prin Inspectoratul de Jandarmi Județean, în măsura în care au competențe aici, să îmbunătățim aceste măsuri, unele de prevenție, altele de control. Nu am înțeles de ce, conform prevederilor Legii 333, la ceea ce înseamnă analiza de risc, sisteme de control acces, sisteme antiefracție, procentele de implementare sunt destul de mici. Poate ar trebui să aveți o discuție cu cei de la Inspectoratul Școlar Județean sau să stabilim ulterior o întâlnire într-un grup de lucru și să analizăm ca să încercăm să reducem acest fenomen care prezintă îngrijorare”, a spus prefectul Sorin Cornilă.
Șeful IPJ a arătat că principala problemă cu care se confruntă unitățile de învățământ ar fi lipsa fondurilor, care ar trebui asigurate de administrațiile publice locale, dar situația va fi reanalizată. În acest context, prefectul Sorin Cornilă și-a manifestat disponibilitatea de a ajuta IPJ în acest demers, fie prin organizarea unei videoconferințe cu primarii, fie prin înaintarea unor adrese oficiale din partea IPJ și a Instituției Prefectului, prin care să se solicite identificarea unor fonduri în vederea completării măsurilor de siguranță în școli, titrează MONITORUL DE BOTOȘANI.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!