Brățara dacică descoperită în Optași-Măgura, singura de această mărime de la sud de Carpați, aproape distrusă în încercarea de a fi amanetată

Data:

spot_img

Brăţara dacică descoperită la Optaşi-Măgura poate fi văzută azi la Muzeul Judeţean Olt, unde este expusă. Riscul ca această bijuterie arheologică să nu-şi găsească locul într-o expoziţie a fost mare, după ce bărbatul care a găsit-o a tăiat-o, încercând să o valorifice la un amanet din Piteşti.

Brăţara dacică de la Optaşi-Măgura este cel mai mare obiect de aur geto-dacic cunoscut până în prezent la sud de Carpați (cu o greutate totală de 107,98 grame) şi poartă reprezentarea dragonului înaripat, un simbol al clanului regal dacic din vremea lui Burebista şi deceniile imediat următoare.

Aproape distrusă şi dusă la amanet

În noiembrie 2017, poliţiştii din Optaşi au ridicat brăţara de la un tânăr din localitate, care nu a anunţat autorităţile despre descoperirea făcută. Mai mult, a distrus-o, încercând să amaneteze o parte din ea.

Bărbatul le-a povestit oamenilor legii că a găsit bijuteria într-o grămadă de nisip pe care îl adusese în gospodărie pentru a-l folosi la construcţie. Mai întâi nu i-a dat importanţă şi le-a lăsat-o copiilor, care o vreme au folosit-o ca jucărie.

După ceva vreme, tânărul s-a gândit că poate stă pe o comoară, la propriu, aşa că a rupt o bucată din brăţară şi a mers cu ea la un amanet din Piteşti. Lucrătorii acestui magazin au alertat poliţiştii după ce şi-au dat seama despre valoarea inestimabilă a obiectului pe care îl au în faţă.

„Am dat de ea în timp ce făceam o temelie pentru gard. Am dus-o în casă, şi am lăsat-o prin casă. O vreme s-a jucat fie-mea cu ea. Pe urmă, a luat nevastă-mea bijuteriile, ce mai avea, şi le-a pus toate într-o geantă. Şi-am uitat de ea, a dat din nou de ele acum. Când am găsit-o ştiam eu, nevastă-mea şi doi-trei vecini.

Dacă nevastă-mea a pus-o acolo unde a pus-o, uitasem de ea, puteam s-o pierd de 10 ori. Acum a dat de ea şi o luasem la analizat, cu bătrâni, cu vecini, întrebam şi eu – bă, nene, ai mai văzut aşa ceva, ce-ar putea fi?

Dar n-am ştiut niciodată că sunt cel mai bogat om din sat, când eu sunt sărac lipit, vai de mama mea, cumpăr pâine pe datorie. Vă daţi seama, am doi copii mici, doar eu lucrez…”, povestea la acea dată, bărbatul.

Descoperirea din Olt, „surpriză în lumea arheologică”

Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Național de Istorie a României, printre primii specialişti care au văzut brăţara dacică de la Optaşi-Măgura, notează că această descoperire „a constituit o adevărată surpriză în lumea arheologică, având în vedere atât semnificația și valoarea obiectului, cât și raritatea pieselor de aur din perioada dacică în genere”.

„Este vorba despre o brățară cu o singură spirală, decorată cu un cap de dragon înaripat, într-un fel o replică mai simplă a somptoaselor brățări regale dacice de la Sarmizegetusa Regia. Din păcate, a fost grav deteriorată de descoperitor, în prezent fiind tăiată în mai multe bucăți și deformată. Am recuperat doar două fragmente.

Cel mai mare fragment, pe care este figurat corpul dragonului, cântărește 93,39 g, are o lungime desfășurată de 198 mm, iar cel de-al doilea fragment constă dintr-o mică bară metalică cu profil circular, lipsit de decor, provenită din zona finală a brățării, care reda coada reptilei.

Cântărește 14.59 g, are o lungime de 70,5 mm și un diametru care variază între 3,7 mm și 3,4 mm”, arată specialistul.

El a adăugat că urmele care se păstrează pe suprafață artefactului indică faptul că acesta a fost produs prin turnare. Foarte probabil, mulajul a fost luat folosindu-se o altă brățară metalică.

Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu susţine că brăţara n-a fost purtată o perioadă îndelungată.

„Detaliile anatomice (de genul: gură, nări, ochi, șira spinării, coaste) sau de decor (grupurile de câte trei semicercuri) au fost realizate prin gravare (incizare) cu dalta și poansonare, cu un poanson fin, circular. Pe suprafața piesei se mai păstrează indicii de uzură ușoară, care sunt o dovadă a folosirii a brățării, de scurtă durată, înainte de depunerea ei în sol.

Prin utilizarea motivului decorativ al grupurilor de cercuri/semicercuri gravate, dispuse pe spira aflată în continuare plăcii, brățara dacică de aur de la Optași, jud. Olt, prezintă asemănări stilistice importante cu o piesă de aur de la Sarmizegetusa Regia, așa-zisa brățară Christie’s și cu cea din argint, din tezaurul de la București-Herăstrău”, concluzionează istoricul.

Veche de la începutul secolului I, înainte de Christos

În baza analogiilor comune cu celelalte descoperiri de brățări dacice decorate cu capete de dragon mai clar încadrate cronologic, piesa de aur de la Optași, jud. Olt, se poate data în primele șase decenii ale secolului I a.Chr., mai precis între anii 80/70-50/40 ai acelui secol, în linii mari, din epoca Regatului dacic, condus de Burebista, mai arată Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Valorile concentrațiilor de aur, argint și cupru a aliajului din care a fost confecționată brățara de la Optași, jud. Olt, precum și ne-omogenitatea elementelor pe întreaga suprafață a piesei, indică faptul că este vorba de aur nativ (aur în stare naturală), care a fost topit, fără să treacă printr-un proces de rafinare, care să-i mărească concentrația în aur pur, în detrimentul argintului, cuprului sau altor elemente prezente în aliajul primar.

Centru dacic important, în judeţul Olt

Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu susţine că descopierea unei brăţări de asemenea dimensiuni arată că în zona Optaşi exista un centru politic dac important.

„Acest artefact are o valoare istorică deosebită prin faptul că este nu numai cel mai mare obiect de aur geto-dacic cunoscut până în prezent la sud de Carpați (cu o greutate totală de 107.98 g), dar și prin faptul că poartă reprezentarea dragonului înaripat, un simbol al clanului regal dacic din vremea lui Burebista și deceniile imediat următoare.

Prezența acestui motiv într-o formă extrem de apropiată de cea pe care o găsim pe brățările dacice regale de aur de la Sarmisegetuza Regia indică nu numai existența unor „caiete de schițe”, dar și prezența în zona Optași a unui centru politic foarte important care se afla în legătură cu autoritatea centrală din Munții Orăștiei.

Un asemenea centru de putere trebuie să-și fi bazat existența pe avantajele economice ale controlului comerțului cu sare din zona Subcarpaților Olteniei cu teritoriile balcanice de dincolo de Dunăre, dar și a comerțului în general, care unea teritoriile dacice de dincolo de Carpați cu lumea sud-dunăreană”, arată Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Brățara dacică descoperită în Optași-Măgura, singura de această mărime de la sud de Carpați, aproape distrusă în încercarea de a fi amanetată
Brățara dacică descoperită în Optași-Măgura, singura de această mărime de la sud de Carpați, aproape distrusă în încercarea de a fi amanetată

Brand de judeţ

Brățara dacică descoperită la Optași-Măgura va fi transformată într-un brand pentru judeţul Olt. Muzeul Judeţean Olt vrea să o reproducă şi să o vândă la magazinul din holul instituţiei.

„Încercăm să facem un brand din această brăţară. Am câteva prototipuri de obiecte pe care vrem să le comercializăm la magazinul pe care l-am deschis în holul muzeului.

Brăţara dacică de la Optaşi-Măgura va fi un brand pentru judeţul Olt, va fi amplasată într-un cub de răşină, iar alături de ea va fi o carte cu toate informaţiile despre acest artefact, cu fotografii, dar şi un certificat de autenticitate. Va fi un obiect care va putea decora destul de elegant un birou sau o vitrină”, a declarat, pentru PRESShub, George Smarandache, directorul Muzeului Judeţean Olt.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care am acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care am văzut tot ce se putea vedea. Am bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentez ce înseamnă realizarea de emisiuni TV, la un post local şi pe site-ul reporter24.info
3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. Sorin Grindeanu: „Cine a spus că s-a răzgândit?”

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. „Cine a spus...

Fratele șefului SIE face afaceri cu patronul păcănelelor Magnum. Legăturile cu lumea interlopă | Info Sud-Est

Fratele șefului SIE, Constantin Vlase, face afaceri în domeniul...