BREAKING CCR a publicat motivarea deciziei în cazul Șoșoacă: „O conduită sistematică menită să afecteze fundamentele constituționale ale statului român”

Data:

spot_img

Motivarea deciziei CCR în cazul Șoșoacă. Curtea Constituțională a României (CCR) a admis sâmbătă contestația împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale pe motiv că are o conduită politică ”sistematică, persistentă și îndelungată menită să afecteze fundamentele constituționale ale statului român”, se arată în hotărârea din 5 octombrie a CCR.

“(…) prin discursul său constant, doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă îndeamnă la schimbarea fundamentelor democratice ale statului și la încălcarea ordinii constituționale. Regulile democratice se aplică tuturor cetățenilor, indiferent de calitatea lor în stat și de opțiunile politice, neputând fi tolerate manifestările și derapajele anarhice în spațiul public. O astfel de conduită aduce în discuție problema folosirii instituțiilor și procedurilor constituționale în scopul negării în final a exigențelor, principiilor și valorilor reglementate constituțional”, a stabilit CCR.

Curtea a mai motivat că Diana Șoșoacă, “în calitate de candidat la funcția de Președinte al României, pune la îndoială și desconsideră obligația de respectare a Constituției prin discursul său public referitor la înlăturarea unor garanții esențiale ale valorilor și opțiunilor fundamentale ale statului, respectiv calitatea de stat membru al UE și al NATO. Prin urmare, este evident că respectarea Constituției și apărarea democrației – condiții pentru a candida la funcția de Președinte al României – sunt aspecte străine discursului public promovat de aceasta”.

“Curtea observă că nu este vorba despre o dezbatere sau schimb de opinii ori relevarea unei viziuni politice cu privire la parcursul democratic al României sau despre luări de poziții cu caracter electoral, ci despre promovarea unui discurs constant antidemocratic și antisemit de către doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă și despre o conduită sistematică, persistentă și îndelungată menită să afecteze fundamentele constituționale ale statului român și ale garanțiilor acesteia, respectiv apartenența României la structurile euroatlantice. Îndemnul la nerespectarea valorilor fundamentale ale Constituției reprezintă un atac frontal la ideile și principiile democratice și la ordinea constituțională”, se mai arată în hotărârea CCR.

Citește hotărârea integrală a CCR privind respingerea candidaturii Dianei Şoşoacă AICI.

Citește și: Diana Șoșoacă, anchetată de Parchetul General pentru declarațiile antisemite de după respingerea candidaturii (surse)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ciolacu susține că este necesară o amplă reformă a CCR după hotărârea în cazul Șoșoacă

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni seara că...

BREAKING Nicolae Ciucă anunță ruperea coaliției cu PSD. Liberalii rămân în Guvern | VIDEO

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat luni ruperea coaliției...