BREAKING Curtea de Apel Ploiești a decis suspendarea hotărârii CCR privind anularea alegerilor prezidențiale

Data:

Un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a admis o cerere prin care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidențiale, informează Agerpres.

”Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluționarea definitivă a cauzei. Admite acțiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunțare”, potrivit minutei deciziei.

Decizia poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Citește și: Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat DNA în legătură cu campania lui Nicușor Dan

Fostul judecător Cristi Dănileț a afirmat că decizia Curții de Apel Ploiești este „o aberație judiciară”, deoarece „o instanță de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie CCR”.

„O instanță de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie a CCR, cum e cea de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. Cu atât mai mult o decizie CCR care s-a pus deja in aplicare, prin emiterea HG de organizare a unor noi alegeri, în luna mai 2025. Cum să suspenzi să se aplice ceva ce deja s-a aplicat??

Desigur, dacă se decide altfel avem de a face cu o aberație judiciară, care produce urmatoarele consecințe:

– judecătorul respectiv riscă să fie anchetat disciplinar pentru aplicarea cu rea-credință a legii;

– soluția va fi corectată de ICCJ;

– INM trebuie să facă sesiuni speciale de pregătire a magistraților în drept administrativ și drept constituțional”, a scris Danileț pe contul său de Facebook.

Citește și: Gazul care ne desparte: Casa Albă discută ridicarea sancțiunilor energetice impuse Rusiei. UE vrea să legifereze divorțul energetic de Rusia

O avocată contactată de Hotnews a explicat că decizia Curții de Apel Ploiești este „o aberație, întrucât nu poți să suspenzi o decizie care și-a produs deja efectele, iar hotărârea CCR nu este act administrativ și, pe cale de consecință, nu putea fi atacată în contencios administrativ (n.r. – secția de la Curtea de Apel Ploiești unde a fost luată decizia)”.

Hotărârea CCR a fost contestată la Curtea de Apel Ploiești de o persoană fizică, Gheorghiță Popescu, potrivit datelor de pe portal. Decizia instanței din Ploiești a fost luată cu zece zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.

O judecătoare de la Curtea de Apel Ploiești, instanță care a luat această decizie, a explicat pentru HotNews că cererea principală către instanță a fost anularea deciziei Curții Constituționale, iar decizia instanțe nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea Supremă.

Citește și: Consilierii pensionari ai ministrului Justiției

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / George Călin)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat DNA în legătură cu campania lui Nicușor Dan

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a sesizat DNA în legătură...

Consilierii pensionari ai ministrului Justiției

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, numit în funcție de PSD...

Fost președinte de Curte de Apel vrea să judece la tribunal, dar numai cu diurnă de detașare de 2% pe zi

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)...