duminică, 17 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterBreşă majoră în Inspectorul Pădurilor în favoarea hoţilor

Breşă majoră în Inspectorul Pădurilor în favoarea hoţilor

Activiştii de mediu analizează posibilitatea de a depune plângere penală pe motiv că Inspectorul Pădurii (IP) – componenta Sistemului Informaţional Integrat de Urmărire în timp real a Masei Lemnoase din România care permite cetăţenilor să se implice în stoparea tăierilor ilegale – favorizează practic furtul din pădurile ţării, permiţându-le hoţilor de lemn să se poată strecura pe lângă sistem.

Mai exact, potrivit activistului de mediu Antoniu Bumb, din Inspectorul Pădurii lipsesc acele părţi care ar bloca hoţia. Apărut cu întârziere faţă de SUMAL 2 (întârziat şi el), Inspectorul Pădurii e privat de funcţionalităţi importante, ceea ce, pe lângă faptul că ajută hoţii, mai şi încalcă practic o hotărâre de guvern obţinută, după eforturi, de ecologişti, explică Bumb:

„Am aşteptat de mult timp această variantă, care trebuia să fie îmbunătăţită, a Inspectorului Pădurii. Este o aplicaţie de care avem foarte multă nevoie pentru că se fură ca în codru, pentru că în codru nu se vede.

Şi ceea ce trebuie să facă IP e să pună lumină pe ce se întâmplă în codru şi pe drumurile care vin dinspre codru spre depozite şi fabrici. Teoretic, acest instrument ar putea să facă bine, ar putea să pună foarte, foarte bine lumină pe operaţiunile forestiere.

În cursul anului trecut, activiştii de mediu au avut o victorie foarte importantă, i-am convins pe cei din Ministerul Mediului să pună într-o hotărâre de guvern, pe puncte, exact ce trebuie să fie transparent în SUMAL, adică am pus acolo exact informaţiile care sunt importante pentru societatea civilă, cetăţeni, care pot fi făcute publice şi, făcute publice, pot stopa parte din ilegalităţi. (…)

Ştim exact ce trebuie să fie în Inspectorul Pădurii, nu e loc de întors, scrie într-o hotărâre de guvern. (…) Sunt părţi bune în Inspectorul Pădurii, au fost puse acolo informaţii necesare dar nu tot ce spune acea Hotărâre de Guvern că trebuie să fie în IP este în IP.

De fiecare dată când mergi pe un drum în această aplicaţie, la un moment dat dai cu capul de ceva, ceva nu te lasă să mergi mai departe, fie că încerci să verifici un transport, încerci să verifici o tăiere la ras şi vrei să vezi dacă e legal ce s-a întâmplat acolo sau nu, dacă trebuie sau nu să alertezi autorităţile, te loveşti de ceva în aplicaţie, ori e prea încâlcită, ori lipsesc elemente foarte importante”, a afirmat Antoniu Bumb.

The Epoch Times - Româniahttps://epochtimes-romania.com
"O nouă perspectivă asupra lumii noastre în schimbare"
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE