România, în topul proceselor împotriva jurnaliștilor

Data:

spot_img

Țările membre UE au obligația de a adopta măsuri specifice și de a acorda garanții jurnaliștilor, entităților media, activiștilor, membrilor instituțiilor academice etc. până la 7 mai 2026.

Un raport al acțiunilor în instanță vexatorii împotriva jurnaliștilor și activiștilor care se exprimă critic în interes public (SLAPPs) include România, în 2024, printre țările europene unde numărul proceselor a crescut consistent în 2023. Italia, cu 40 de acțiuni juridice în plus față de anul precedent, e urmată de România cu 15 procese în plus, apoi de Serbia și Turcia, cu câte 10 procese.

De ce sunt considerate procesele împotriva jurnaliștilor sau a vocilor publice care apără democrația forme „legale” de cenzură și de intimidare o demonstrează și câteva cazuri recente din România.

Procesele durează foarte mult în România

Durata proceselor este inacceptabil de lungă, ținând pârâtul ani întregi într-o stare de tensiune. Acțiunea în răspundere delictuală intentată în 2018 de Lucia Hossu Longin Revistei 22, Grupului pentru Dialog Social și lui Mădălin Hodor nu s-a terminat nici în 2025. Curtea de Apel București a respins acțiunea sa, dar mai există posibilitatea de recurs. Așadar, un proces care durează 7 ani până în prezent.

Citește și: Cine sunt senatorii care vor verifica legile din Parlament: avocați anti-UE și politicieni cu probleme penale sau de integritate

Pretențiile ridicate în procese sunt adeseori imense. În Dosarul 1551/30/2022, Asociația WorldTeach și șeful organizației, Beniamin Lup, au cerut Fundației Freedom House pentru un articol publicat pe o platformă o jumătate de milion de euro despăgubiri morale, iar într-un proces intentat în 2024 cere nici mai mult, nici mai puțin de un milion de euro despăgubiri. În primul caz, Beniamin Lup a pierdut în primă instanță și e obligat să plătească cheltuieli de judecată. 

De menționat că în România calomnia și insulta au fost dezincriminate, spre deosebire de Slovacia sau Bosnia și Herțegovina, unde acestea sunt infracțiuni care se pot pedepsi cu închisoarea.

Continuarea în Revista22

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum e afectată România de ideile expansioniste ale lui Trump

Iredentismul autohton și hărțile trucate fluturate de naționaliștii români...

Legiunea, istoria, prostia

Ascensiunea lui Călin Georgescu și a celor trei partide...

Antonescu, formula toxică a USL 2

Liberalii și social-democrații încă nu înțeleg cât de mare...