Bruxelles-Strasbourg: furtună într-o cutie de Camembert

Data:

spot_img

Eurodeputații vor dezbate marți și vor adopta miercuri poziția lor de negociere cu Consiliul cu privire la noile reguli pentru reducerea, reutilizarea și reciclarea ambalajelor în UE.

Propunerea legislativă a Comisiei Europene, datând din noiembrie 2022, este de a se asigura că toate ambalajele sunt reutilizabile sau reciclabile într-un mod fezabil din punct de vedere economic, până în 2030.

Măsurile vizează, de asemenea, combaterea supraambalajului și reducerea deșeurilor de ambalaje.

Potrivit datelor fuirnizate de Bruxelles, între 2010 și 2021, cantitatea deșeurilor de ambalaje generate în UE pe cap de locuitor a crescut cu 22,5 %.

În 2021, 84 de milioane de tone de deșeurile de ambalaje au fost generate în UE, ceea ce înseamnă 189 kg pe locuitor.

Hârtia și cartonul au reprezentat cele mai comune deșeuri de ambalaje (40%), urmate de plastic (19 %), sticlă (19%), lemn (17%) și metal (5%).

Dar există o problemă, care de câteva săptămâni agită apele în Franța.

De la marii jucători din industria brânzeturilor la aleși și chiar cetățenii francezi , îngrijorarea se face simțită: cutiile din lemn folosite pentru ambalarea brânzeturilor precum Camembert nu au un canal dedicat de reciclare, pentru că ar fi prea scump – ceea ce ar putea pune în pericol aceste mici comori ale gastronomiei franceze.

O îngrijorare preluată rapid de mass-media și rețelele de socializare franceze. Le Figaro se teme chiar că UE va putea atenta la patrimonoiul gastronomic francez, în timp ce directorul general al unei firme de producție de ambalaje din lemn și-a exprimat îngrijorarea cu privire la 2.000 de locuri de muncă din Franța și 45 de companii care ar putea fi amenințate de o astfel de decizie.

Citește și: Ce șanse are Republica Moldova să devină membră a UE până în 2030

Liderii politici francezi au intervenit și ei. Grupul centrist-liberal  „Renew Europe” a depus un amendament prin care obligația de reciclare să nu se aplice ambalajelor din lemn și nici celor din ceară.

Îngrijorarea a ajuns până în inima guvernului francez.

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Laurence Boone, a avertizat Bruxelles-ul despre riscul unui dezastru de comunicare, cu câteva luni înainte de alegerile europene”, detaliază Politico, citat de portalul Toute L’Europe.

„Poate chiar vrem să caricaturizăm Europa înainte de alegeri, și să-i deranjăm pe producătorii de brânză și ambalajele lor din lemn”, a criticat secretarul de stat.

Cât de reală este amenințarea?

Pentru le Monde, subiectul poate fi ușor expediat la capitolul „știri false” – mai precis o nouă transformare a Bruxelles-ului în sperietoare și apărarea moștenirii culinare franceze, au adus tot ce a fost necesar pentru a aprindespiritele.

Totuși, deși, există un proiect de regulament european privind ambalarea alimentelor și reducerea impactului acestora asupra mediului, produsele sub indicație geografică protejată (IGP) și denumire de origine controlată (AOP) sunt scutite astfel de sarcini.

Citește și: Cei mai săraci români se află în fiefurile PSD

La rândul ei, Comisia Europeană a încercat cât a putut să calmeze spiritele. „„Nu există nimic în propunerea noastră care să împiedice utilizarea ambalajelor din lemn”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei, adăugând că „producătorii ar putea totuși să îmbunătățească reciclarea sau reutilizarea cutiilor din lemn”, ceea ce este valabil și pentru producătorii de alte tipuri de ambalaje.

Rămâne de văzut cât vor conta aceste emoții în dezbaterile și votul din Parlamentul European și, mai departe, în cursul medierii dintre parlament și Consiliu.

Dar, după cum notează Politico, Bruxelles-ul ar putea foarte bine să ia aminte la spusele fostului președinte francez Charles de Gaulle: ”Cuim poți guverna o țară cu 246 de tipuri de brânză?”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

Ciolacu fuge de propria grea moștenire

Marcel Ciolacu fuge de propria moștenire, nu vrea să...

Cum am devenit personaj într-un roman al Revoluției

Zilele acestea, când se organizează în Timișoara aniversări și...