#MBBFW 27-30 martie
Nu am fost deloc mirată când am auzit că, începând cu acest an, evenimentul de la București a fost inclus în circuitul global al prezentărilor de profil.
Poate părea futil subiectul. O prezentare de modă, Cultură? Numai ignoranța poate genera incultură. Lipsă de cultură. Vizionările prezentărilor de modă sunt exact ca vizitatul unei galerii de artă. Sau vizionarea unui performance. Sentimentele experimentate pot fi chiar mai puternice decât la un spectacol de teatru. Ca gen, se situează între dans contemporan, performance, visual arts (instalație). Totul e intens, cathartic, pentru că se petrece într-un singur sfert de oră. Luat ca întreg. Ținutele prezentate. Concept. Regie. Mișcare. Scenografie. Lumini. Coloana sonoră.
N-am învățat asta când eram insider în publishing-ul de lifestyle, ci, cu mult timp înainte, din teatru, operă și balet și am și văzut costume semnate de designeri legendari: Versace, Chanel, Valentino…
Sigur, la noi, n-a fost dintotdeauna așa. Ca orice spectacol, cere o finanțare substanțială.
Însă, creația de modă românească merită recunoașterea.

ALMAZ – Colecția toamnă/iarnă 2025
După mult timp, am revenit la un show de modă, fascinată de theatrical-ul prezentării aceluiași brand, din toamna trecută. De altfel, chiar locul ales, galeriile Nicodim, un reper în peisajul artei contemporane de la noi, prevestea încă un moment memorabil.
„Templul e Dragoste….A fost o vreme când templul aparținea doar aleșilor. Dar astăzi, în această iarnă a discordiei noastre, spunem altceva. Templul este al tuturor. Credința nu are o singură față, nici un singur corp. Credința îmbracă o mie de forme și înaintează prin zăpadă, prin tăcere, spre lumină, spre iubire.…Biserica este în fiecare. În dragoste. În acceptare. În diversitate.”
Tema a fost despre IUBIRE. Defilarea s-a făcut în jurul unui altar monumental. Într-o culoare albă, marmoreeană. O fereastră rotundă ca un semn solar infuza o lumină discretă și caldă. Modelele în ținute reprezentau diversitatea. Coloana sonoră a fost o incantație, un mesaj manifest pentru dragoste, toleranță, memorie și cunoaștere de sine. Un moment fabulos și memorabil. Nu voi insista cu amănuntele specifice unei colecții de modă, erau destui profesioniști în sală care vor analiza detaliile. De la mine s-a văzut că, sigur, fiecare a avut ceva să-și dorească pentru el.
Echipa din spatele acestor minute fascinante, evident, în frunte cu Designerul Andra Olaru, sunt niște creativi de excepție: Carmen Lidia Vidu (concept și regie), Cosmin Bădulescu (producător executiv), Lica Popescu (stilistă), Gino Staiano (fotograf runaway) Nikita Dembinski (muzică), Oana Micu și Ioan Moldovan – Tukuma Works (producție decor).
Săptămâna modei este un eveniment complex, nu se rezumă doar la tradiționalele defilări de modă. Au loc conferințe, ateliere, expoziții evenimente pentru public și profesioniști. Scopul acestei întreprinderi este să conecteze designeri, cumpărători, publicații, mass media și universități de profil pentru a susține moda din România și din regiune. Atenția a fost îndreptată spre brandurile românești, dar și invitați din Ungaria, Polonia, Ucraina, Moldova și Italia. Creșterea importanței și expunerii au sensibilizat chiar și Ministerul Culturii să se alăture ca partener strategic.
Printre brandurile care au avut prezentări: Litkovska, Rhea Costa, Ksenia Schnaider, Medeea, MANOKHI, Carmen Secăreanu, OK Kino, Nissa, Ana Radu, Ami Amalia, Rxquette, Kata Szegedi, M. Marquise, Diana Milkanova, Alexandra Șipa, MURMUR și Bevza.
Pentru viitorul eveniment #MBBFW, toamnă, voi încerca să prezint din timp programul, în special, evenimentele pentru publicul larg, pentru că, designul de modă este o formă de educație estetică, un mijloc de a iubi frumosul. Vezi mai multe, înțelegi mai multe.
Urmăriți PressHUB și pe Google News
(FOTO: Gino Staiano)