Bugetare participativă, ajutorul unui ONG pentru comunitatea din Râmnicu Vâlcea

Data:

spot_img

Vâlcenii care doresc să depună proiecte în primul apel lansat de administrația locală pentru bugetarea participativă au asistență și consultanță gratuită din partea Fundației Comunitare Vâlcea care a contribuit și a lucrat în ultimii doi ani pentru a pune în agenda și a contribui la decizia edililor locali de a aloca buget pentru proiecte dinspre comunitate.

„La Vâlcea, am reușit să aducem în față cetățenilor procesul de bugetare participativă și să susținem deschiderea primului centru de tineret! În octombrie am salutat anunțul administrației locale 𝐝𝐞 𝐚 𝐥𝐚𝐧𝐬𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐭𝐢𝐯𝐚̆, o nevoie reală și un proces relevant pentru implicarea cetățenilor și a comunității în decizia publică.

Am pornit proiectul Activism Civic în Practică în iunie 2021, cu gândul de a crea conversații valoroase în jurul inițiativelor civice locale. Am conceput și realizat un sondajul creat – https://bit.ly/Rezultate_ACF – a avut 500 de răspunsuri, iar una dintre priorități era implicarea împreună cu autoritățile publice într-un proces de bugetare participativă”, a declarat Gabriela Solomon de la Fundația Comunitară Vâlcea.

De atunci au avut loc mai multe discuții și întâlniri cu cetățenii și activiștii locali despre ce înseamnă și ce nu înseamnă un proces de bugetare participativă iar Fundația Comunitară Vâlcea a trimis amendamente pentru regulamentul aflat în dezbatere publică.

Citește și: Implicarea cetățenilor în decizie: de la grupuri de inițiativă locală până la bugetarea participativă. Cazul Buzău

„În luna august, am transmis un apel alături de alte organizații și cetățeni implicați pentru a afla când se vor putea depune proiecte.

În luna octombrie pagina dedicată procesului este funcțională aici – https://se.primariavl.ro/bugetare/BugetareParticipativa/Home, iar proiectele se pot depune până pe 25 noiembrie”, a adăugat Solomon.

Fundația a promovat și explicat întregul proces online, a pus în format digital fișa de proiect din regulamentul de bugetare participativă și a creat și un grup Activism civic în Vâlcea pentru a  sprijini inițiatorii proiectelor.  

Implicarea Fundației Comunitare Vâlcea în sprijinirea comunității pentru a folosi acest instrument poate fi folosită de orice altă fundație sau organizație locală în bugetarea participativă mai ales că mai puțin de jumătate din orașele municipii reședință de județ din România folosesc acest concept pentru implicarea societății civile ori a comunității locale în decizia publică.

Despre cum arată bugetarea participativă în România, regăsiți un raport recent, publicat și ca urmare a documentărilor Fundației Comunitare Buzău, de Centrul Român de Politici Europene.

Potrivit acestuia, numai 13 reședințe de județ au derulat programe de bugetare participativă în România, în cursul lui 2022.

Cu alocări financiare mai degrabă modeste, instrumentul de bugetare participativă este puțin folosit în România. Este o consecință a unei gândiri administrative care ignoră deseori implicarea cetățenilor în decizia publică locală și nu vede în cetățeni, grupuri civice sau ONG-uri un partener de dialog.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alegeri în SUA. Lupta pentru Casa Albă și controlul Congresului

Cetățenii Statelor Unite sunt așteptați la urne azi pentru...

Gheorghe Zamfir va fi numit Cetățean de Onoare al Piteștiului | Argeșul Online

Gheorghe Zamfir va fi numit Cetățean de Onoare al...

Ilie Bolojan, preferat de 3 candidați la președinție ca viitor premier | Bihoreanul

Ilie Bolojan, preferat de 3 candidați la președinție ca...