Bugetarii vor avea mai multe libere anul viitor față de angajații din privat

Data:

spot_img

Bugetarii vor avea mai multe libere anul viitor față de angajații din privat. Guvernul Ciolacu discută în ședința de joi un proiect de hotărâre prin care zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 să fie zile nelucrătoare, astfel încât să devină punți între marile sărbători legale și weekenduri, potrivit agendei guvernului.

Astfel, dat fiind că zilele de 1 mai, Vinerea Mare, 15 august și 25-26 decembrie sunt declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului muncii, guvernul va da și alte zile libere pentru ca bugetarii să facă punte. ”Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii.

Pentru funcţionarea justiţiei ca serviciu public, dispozițiile nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 mai, 16 august, respectiv 27 decembrie 2024 şi nici participanţilor în aceste procese, potrivit proiectului. În ziua de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

3 minivacanțe de câte 4, 5 și 6 zile

  • Prima minivacanță va fi la începutul lunii mai: 2 mai pică într-o zi de joi, între două alte sărbători legale: 1 mai – Ziua Muncii (miercuri) și 3 mai – Vinerea Mare (vineri). Duminică, 5 mai, este Paștele ortodox, iar luni, 6 mai este a doua zi de Paște. Rezultă deci o minivacanță de 6 zile.
  • A doua minivacanță va fi în luna august: 16 august pică într-o zi de vineri, imediat după sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) care este joi. Împreună cu weekendul rezultă o minivacanță de 4 zile.
  • A treia minivacanță va fi de Crăciun: În condițiile în care Crăciunul (25 decembrie) și a doua zi de Crăciun (26 decembrie) pică miercurea și respectiv joia, Guvernul va decide ca și ziua de vineri, 27 decembrie să fie liberă pentru bugetari, rezultând altă minivacanță de 5 zile. Mai multe puteți citi în publicația Reporter24. Urmăriți PressHUB și pe Google News!
spot_imgspot_img
Reporter 24
Reporter 24http://reporter24.info
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene în valoare de peste 36.000 de euro, site-ul Reporter24.info a devenit unul dintre cele mai importante din Oltenia. Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, dar şi Mehedinţi, Teleorman şi Argeş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

MApN organizează un ceremonial militar şi religios la Crucea Caraiman

MApN (Ministerul Apărării Naționale) organizează un ceremonial militar şi...

Anchetă într-un caz de agresiune sexuală la o şcoală din Capitală. Victima, o fată de 6 ani

Agresiune sexuală la o şcoală din Capitală. Poliţiştii s-au...