Bujorii de stepă au început să înflorească. Unde pot fi admirați

Data:

spot_img

Bujorii de stepă au început să înflorească. Florile, paeonia tenuifolia, pot fi văzute în Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel mai înalt loc din lume în care această plantă s-a adaptat.

Bujorii au început să înflorească un pic mai devreme decât de obicei, pe fondul temperaturilor ridicate.

Potrivit custodelui Rezervaţiei de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, primii trei bujori s-au deschis în data de 5 aprilie, dar temperaturile ridicate i-au făcut să înflorească foarte repede, motiv pentru care a făcut apel la iubitorii acestei flori să vină să o vadă.

„Temperaturile deosebit de ridicate au determinat bujorii să înflorească foarte repede iar florile să ţină mai puţin ca de obicei. S-au deschis destul de mulţi şi vă aşteptăm în acest week-end să-i admiraţi!

Este un an atipic, iar celor care îşi doresc să-i vadă le sugerăm să nu amâne prea mult vizita”, a scris Ciprian Cenan pe pagina de Facebook a rezervaţiei.

Custodele a făcut apel la vizitatori să respecte indicatoarele din rezervaţie şi să se de deplaseze numai pe poteci, pentru a nu strivi bujorii tineri.

Bujorii de stepă au început deja să înflorească

Acest sezon de înflorire a Bujorului de stepă coincide cu aniversarea a 685 ani de atestare documentară a comunei Zau de Câmpie, pe raza căreia se află şi Castelul Ugron, cunoscut drept „Castelul Calendar’.

În acest sens, Asociaţia Visit Mureş, Primăria Zau de Câmpie şi Asociaţia Manifest pentru Patrimoniu organizează, în 27 şi 28 aprilie, prima ediţie a Festivalului Bujorului la Castel.

„An de an, mii de turişti vin de peste tot să vadă cu ochii lor delicatele flori purpurii care alcătuiesc singura rezervaţie de bujori de stepă din sud-estul Europei. Acest adevărat ‘pelerinaj’ se întâmplă primăvara. Un eveniment care să urce pe scenă frumuseţea bujorului de stepă şi fascinanta poveste a castelului Ugron nu a avut loc până acum.

Tocmai de aceea, a venit timpul să aducem laolaltă florile, istoria şi gastronomia locală. Festivalul Bujorului la Castel este primul eveniment care va invita vizitatorii rezervaţiei de bujori să poposească în curtea castelului pentru o experienţă locală fără precedent.

Îi vom aştepta cu degustări delicioase ale produselor locale, cu ateliere ale meşterilor artizani, cu multiple ateliere pentru copii, cu o piesă de teatru, cu proiecţie de film, cu expoziţie fotografică, cu exponate de costume populare şi cu o cină aristocratică la castel”, au anunţat organizatorii evenimentului.

Citește și: Vizita clandestină în Brazilia a șefilor din justiție și a directorului Rezervelor Statului

O idee care s-a concretizat după 100 de ani

Prin acest festival se doreşte organizarea unui eveniment inedit, care să aducă laolaltă bujorul de stepă, istoria şi gastronomia locală.

„România a avut nevoie de mai bine de 100 de ani pentru a concretiza o idee născută în perioada Regalităţii şi finalizată abia în urmă cu doi ani, atunci când, în sfârşit, bujorul a fost desemnat ‘Floarea Naţională a ţării noastre’.

Pentru că România are în acest moment o floare naţională, se cuvine să mulţumim pentru iniţiativă şi reuşită atât domnului Florin Toma, prof. univ. dr. la Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, dar şi Majestăţilor Sale Margareta, Custodele Coroanei României, împreună cu Prinţul consort, ASR Radu (…)

Citește și: Cele trei amnistii mascate din ultimii 7 ani. Chiar și să vrei, nu mai poți intra la pușcărie

Povestea merge şi mai departe şi vă poartă către floarea mică, purpurie a bujorului de stepă din localitatea Zau de Câmpie.

Unică în S-E Europei, rezervaţia de bujori de stepă de la Zau de Câmpie se spune că are o vechime de 10.000 de ani, apărând chiar în perioada postglaciară, însă primele semnalări despre bujorul de stepă de la Zau de Câmpie au fost făcute în anul 1846, când floarea a fost expusă la Viena”, susţin organizatorii pe pagina evenimentului.

FOTO: Ciprian Cenan / REZERVATIA NATURALA – Bujorul de Stepa – Zau De Campie

Rezervația de bujori de stepă, înființată în 1932

În anul 1932, academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul şcolii româneşti de botanică, a înfiinţat actuala rezervaţie de bujori de stepă, situată la 5 kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie.

„În vremuri istorice vitrege, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, omul care a salvat rezervaţia a fost Marcu Sâncrăianu, care vreme de 60 de ani şi-a devotat viaţa acestei rezervaţii, pregătindu-l pe ucenicul  său, Octavian Călugăr, să continue misiunea de îngrijire şi dezvoltare a rezervaţiei, fapt ce a continuat până în septembrie 2017, când domnul Ciprian Cenan a preluat rolul de custode.

Acestor oameni extraordinari le datorăm existenţa actualei rezervaţii de bujori de stepă, unică în lume prin faptul că este situată la cea mai mare altitudine – la peste 450 m – unde regăsim această lume de basm, adică 3,5 hectare cu peste 50.000 de exemplare de bujori de stepă”, subliniază organizatorii Festivalului Bujorului la Castel.

De regulă, bujorii de stepă de la Zau de Câmpie înfloresc în aprilie-mai şi, în funcţie de temperatură şi succesiunea fazelor de înflorire, se ajunge la o perioadă în care îi putem vedea de două-trei săptămâni, maxim o lună.

Bujorii de stepă au o înălţime de 10-30 de centimetri şi florile, de un roşu aprins, sunt extrem de firave şi mor imediat dacă sunt culese.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Ciprian Cenan / REZERVATIA NATURALA – Bujorul de Stepa – Zau De Campie)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

În loc de Tezaur, rușii ne dau AUR | Universul.net

Liderul AUR, George Simion, are șanse de a intra...

Incident la o grădiniță din Timișoara: cinci copii, duși de urgență la spital

Incident la o grădiniță din Timișoara: cinci copii au...

Șefii Poliției Cluj, interceptați de DNA discutând despre mușamalizarea unei infracțiuni rutiere | Aktual24

Șefii Poliției Cluj, chestorul Mihai Rus și adjunctul său,...