Bulgaria nu va adopta euro de la 1 ianuarie 2024, așa cum a planificat țara, a declarat ministrul Finanțelor Roșița Velkova.
„Data de 1 ianuarie 2024 nu mai este valabilă… Noua dată țintă este 1 ianuarie 2025”, a spus ea într-o conferință de presă.
Motivul amânării este că parlamentul nu a reușit să adopte modificările legale necesare, inclusiv reformele privind spălarea banilor, iar Bulgaria nu îndeplinește criteriul pentru nivelul inflației, a spus ea.
„Partenerii noștri europeni cred că Bulgaria întârzie cu adoptarea legislației”, a adăugat ea.
Bulgaria urmează un regim de austeritate strict din 1997 prin care moneda națională, leva, este legată de euro la o rată fixă.
Decizia de a amâna aderarea la zona euro vine în condițiile în care țara membră UE se va organiza, pentru a cincea oară în ultimii doi ani, alegeri parlamentare, pe 2 aprilie. Președintele bulgar Rumen Radev a dizolvat ultimul parlament la începutul lunii februarie, după doar patru luni.
Alegerile succesive au produs facțiuni în parlament și niciun partid nu a reușit să formeze un guvern.
Velkova a avertizat în ianuarie că modificările legale neadoptate ar putea întârzia aderarea Bulgariei la zona euro. În ciuda avertismentului ei, măsurile nu au ajuns niciodată la vot.
Velkova a declarat în conferința de presă că Bulgaria va renunța să depună un raport de convergență la sfârșitul lunii februarie și, totodată, termenul de la începutul anului 2024 pentru intrarea în zona euro va fi amânat. Decizia a fost luată în urma discuțiilor cu oficiali europeni.
S-a convenit ca Bulgaria să depună eforturi pentru o nouă dată, care să fie cel târziu 1 ianuarie 2025.
Bulgaria trebuie să își îndeplinească angajamentul de a adera la Mecanismul valutar II și de a adopta patru proiecte de legi, inclusiv Măsura împotriva spălării banilor, o lege a falimentului comercial și modificări ale legii care reglementează asigurările, titrează Radio Europa Liberă România.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!