Deși, în zilele noastre, apelăm din ce în ce mai des la sfatul unui psiholog pentru multiple probleme la care nu găsim răspuns individual, uneori conflictele cărora trebuie să le facem faţă depăşesc capacitatea sistemului actual de sprijin.
O astfel de situaţie este fenomenul bullyingului, care continuă să facă victime, în pofida implicării specialiştilor în diminuarea sa. Întâlnit cel mai des în rândul elevilor, psihologii spun că acest fenomen se poate produce și în ceea ce-i priveşte pe adulți, la locul de muncă. Tratate cu superficialitate, fără să se acorde atenția necesară, victimele ajung până la sinucidere.
Pentru a afla cu exactitate cum stau lucrurile în acest domeniu la Galaţi, reporterii publicației Viața Liberă au solicitat părerea unui psiholog școlar și au vorbit și cu adolescenți, victime ale bullyingului.
„Stăteam ascunsă în baia școlii”
A. este elevă în clasa a V-a. Imediat după finalizarea clasei a IV-a, când doamna învățătoare nu a mai supravegheat colectivul de elevi, lucrurile au scăpat de sub control. „Erau foarte obraznici. Vorbeau vulgar, făceau semne obscene în pauze, uneori chiar și în oră. Pentru că nu puteam să mă comport ca ei, întâi am fost izolată. Apoi au început să facă glume pe seama mea, să râdă de mine și să mă batjocorească”, ne-a spus fetița de clasa a V-a. Pentru că angoasa de colectivitate s-a amplificat zi de zi și pentru că fenomenul nu a mai putut fi oprit nici de profesorul diriginte (care nu era permanent în clasă), A. a refuzat să mai meargă la școală, manifestând un comportament de autoizolare și de respingere a celor din jur. Mai multe, în Viața Liberă.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!