joi, 21 octombrie 2021
spot_img
AcasăDeutsche Welle"Bunica" dușmană a naziștilor

„Bunica” dușmană a naziștilor

Din 2017, asociația „Omas gegen Rechts” desfășoară în Austria acțiuni împotriva extremismului de dreapta și xenofobiei. Anna Ohnweiler, originară din Transilvania, a adus inițiativa în urmă cu doi ani și în Germania.

Pe 27 ianuarie 2018, ziua în care se comemorează eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz, o pensionară energică se uită în locuința ei din Nordschwarzwald pe lista sa de contacte de pe Facebook.

Este furioasă, vrea să acționeze, dar computerul ei lucrează încet, poate din cauză că pe desktop sunt salvate atât de multe documente și fotografii. Femeia deschide o nouă pagină, un grup de Facebook, introduce numele persoanelor care fac parte din el. Ne spune cum a trimis câte o invitație tuturor persoanelor din lista ei de contacte. Mai târziu, se vor strânge mii de persoane.

Credință puternică în democrație

În viața Annei Ohnweiler, originară din satul Roșia de lângă Sibiu, acum în vârstă de 70 de ani, au tot existat momente în care ea a „trecut la acțiune”. În care, în calitate de profesoară și șefă a unei instituții sociale la Altensteig lângă Nagold, nu a putut să facă altceva decât să ridice vocea. A scris scrisori și petiții, nici nu mai știe azi câte. I-a scris lui Helmut Kohl, pe când acesta era cancelar federal. I-a scris actualei cancelare, pe vremea când era doar ministră a Familiei. Nu a primit întotdeauna răspuns, dar acest aspect nu este atât de important, spune ea. Curajoasa femeie, care a studiat la Sibiu unde a și lucrat ca profesoară, este la pensie din 2015. Își trece mâna prin părul scurt și își alege cu atenție cuvintele. „Cine adoarme în democrație, se trezește în dictatură” – acesta este motto-ul ei.

Anna Ohnweiler, în locuința ei din Nagold: „Frica este un sfetnic prost”

Și știe despre ce vorbește. Și-a petrecut tinerețea în România neostalinistă, unde criticile și rezistența nu erau posibile; în Germania democratică, din fericire, da, slavă Domnului, după cum spune ea. Și-a urmat deci propriul motto când a pus bazele grupului de Facebook „Omas gegen Rechts” (Bunicile împotriva extremei drepte). Parcă de data aceasta este totuși altfel: credința ei puternică în democrație se amestecă acum cu frica.

Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD.Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012.Momentan, există un site în limba română.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE