Bursele mondiale continuă să cadă, sub influența valurilor de tarife americane. „Este ca atunci când iei un medicament”, comentează Trump 

Data:

Bursele mondiale continuă să cadă, în urma valului de noi tarife anunțate săptămâna trecută de președintele american Donald Trump care speră, prin această politică comercială izolaționistă, să relanseze industrializarea Statelor Unite.

Sâmbătă 5 aprilie au intrat în vigoare taxele de bază, de 10%, impuse tuturor țărilor și teritoriilor – chiar și pinguinilor – iar miercuri, 9 aprilie, trebuie să intre în vigoare taxele punitive, oscilând între 20% pentru exporturile din UE până la peste 30% pentru China sau alte țări, considerate de administrația Trump drept „cei mai mari profitori” în relațiile comerciale cu America.

„Nu vreau să se distrugă ceva, dar uneori trebuie să iei medicamente pentru a repara lucrurile” – comenta duminică noapte președintele Trump, ca răspuns la panica de pe bursele globale. Dintr-un motiv sau altul, Rusia si Belarus nu se regăsesc pe lista neagră a tarifelor, Ucraina însă da.  

Luni, la prima oră, Bursa de Valori din București a deschis „pe roșu”, notează Digi Economic, la fel ca toate bursele europene. „Indicele BET se deprecia cu 3,4% la o oră de la începutul primei şedinţe de tranzacţionare a săptămânii”. 

Pentru moment, administrația Trump alimentează nesiguranța piețelor: pe de o parte, ministrul american de finanțe, Scott Bessent sau cel pentru comert, Howard Lutnick insistă că tarifele vor rămâne în vigoare „zile și săptămâni”, reamintind că sunt un element central al programului președintelui Trump pentru al doilea mandat. Pe de altă parte, aceeași demnitari, în frunte cu președintele, vorbesc despre „peste 50 de state” care ar sta la coadă acum, să negocieze cu Casa Albă condiții comerciale mai favorabile. Ceea ce implică opusul, și anume, că noile tarife ar putea să dispară „în zile sau săptămâni”, cum observă Politico. 

Citește și: Europa fără Statele Unite? Un divorț posibil. „Sunteți cu noi, sau plecați” ar trebui să fie reacția UE, spune Iulia Joja, analista de politică externă de la Washington

China a reacționat deja la sfârșitul săptămânii trecute, cu tarife „reciproce” de 34% pe importurile americane. Reacția Uniunii Europene, de care în mare parte va depinde – pe termen scurt – și evoluția bursei de la București –  se lasă încă așteptată.  

Miniștrii de externe sunt reuniți în Luxemburg, pentru a conveni un răspuns comun la „ofensiva” tarifară a lui Trump, la numai câteva zile după ce Maroš Šefčovič, negociatorul comercial-șef al UE, posta pe X, după un „schimb franc” cu omologii săi din SUA: „Am fost clar: tarifele americane sunt dăunătoare, nejustificate”. UE rămâne „interesată în negocieri serioase”, dar este și pregătită „să-și apere interesele”, a adăugat el. 

„Nu-ți întrerupe niciodată inamicul când greșește”, spunea Napoleon, iar liderii UE par să fi învățat lecția.  

Masacrul de pe piețele financiare americane, nervozitatea crescândă în rândul republicanilor de rang înalt (inclusiv senatorul de Texas, Ted Cruz) și chiar protestele masive împotriva administrației de la sfârșitul săptămânii, desfășurate în zeci de orașe americane, toate par să joace în favoarea Europei. Este în tot cazul ce se crede la Bruxelles. 

UE pare pregătită să răspundă miercuri rundei anterioare de taxe vamale impuse de Trump pe oțel și aluminiu. Rămân tarifele speciale pe autovehicule și cele speciale de 20%, care ar urma să intre în vigoare pe 9 aprilie.  

Comisia Europeană nu are nevoie de unanimitate pentru a implementa politici comerciale, iar ca orice decizie în acest domeniu să fie respinsă, este nevoie de o majoritate calificată. Cu toate acestea, fiind vorba de un potențial război comercial global cu consecințe imprevizibile, este de așteptat să se caute o strategie acceptabilă pentru toate statele membre.  

Citește și: „Fără alegeri” – partidul lui Zelenski respinge speculațiile că s-ar pregăti alegeri prezidențiale în Ucraina

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com/ sergeitokmakov)

spot_imgspot_img
Ileana Giurchescu
Ileana Giurchescu
„Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de la Munchen, Germania, îmcă din 1987. Acolo unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională”, spune Ileana Giurchescu Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, a „făcut” revoluțiile din 1989, a scris despre căderea URSS și a relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA. După sistarea emisiunilor pentru România, a rămas în redacția Europei Libere pentru Republica Moldova și a avut privilegiul de a participa și ulterior, coordona, dezvoltarea paginii de internet. După care au urmat rețelele de socializare. După invazia Rusiei în Ucraina, Ileana Giurchescu a început o serie de interviuri cu experți și analiști internaționali. Panorama – interviuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Primul milion de lei al familiei Ciolacu

Între 2007 și 2010, atunci când Marcel Ciolacu era...

Cine sunt cele două femei din conducerea noii agenții naționale de mediu

Raluca Giorgiana Dumitrescu (PSD) a fost numită în funcția...

Președinta Maia Sandu: „Drumul nostru spre Uniunea Europeană trece, fără îndoială, prin România”

Președinta Maia Sandu, prezentă la Forumul „Investiții - Dezvoltare...