Bustul din bronz al lui Ștefan cel Mare, dispărut dintr-o fostă unitate militară de la Tecuci

Data:

spot_img

O operă de artă de 1,5 tone greutate s-a „evaporat” din locul unde fusese depozitată, în municipiul Tecuci, în timp ce autorităţile au dezbătut fără succes de aproape 20 de ani un eventual amplasament.
În urmă cu aproape două decenii, regretatul sculptor Dan Mateescu a realizat un bust al domnitorului Ștefan cel Mare. La acea vreme, lucrarea a costat 900 milioane de lei vechi și a fost comandată de Primăria Tecuci. Ulterior, la nivelul municipalității, s-a tot discutat despre amplasarea sa, până când… nu a mai fost cazul.

Săptămâna trecută, angajații primăriei din Tecuci au constatat că bustul lui Ştefan cel Mare a fost furat din depozitul Unității Militare (acum desfiinţată), în care zăcea de ceva timp, după ce a fost mutat dintr-un garaj. Opera de artă din bronz cântărea în jur de 1,5 tone și a dispărut fără urmă, în condițiile în care manipularea sa fără utilaje ar fi fost aproape imposibilă. ”Cred că infractorii au tăiat-o la fața locului și, cel mai probabil, apoi au topit-o. Nici nu știu dacă furtul a avut loc în mandatul meu”, ne-a declarat primarul tecucean Lucian Costin. Acesta a adăugat că se va întocmi o sesizare penală în acest sens.

De altfel, luni dimineață, același edil-șef al municipiului din nordul județului ne-a precizat că au fost furate și o serie de împrejmuiri, mici protecții, din jurul unor copaci din oraș, și acestea tot din metal. ”Trebuie intervenit mult mai dur, pentru că așa nu mai merge. Poliția dă amenzi care nu se plătesc, iar transformarea acestora în zile de muncă în folosul comunității nu rezolvă nimic, ba dimpotrivă. Aceste amenzi ar trebui transformate în zile de închisoare și, doar așa, poate, vom reuși să oprim furturile”, a mai spus Lucian Costin, titrează VIAȚA LIBERĂ.

spot_imgspot_img
Viața liberă
Viața liberă
Viața liberă este un ziar cotidian independent din Galați, fondat în decembrie 1989, care a apărut pe piață neîntrerupt de atunci. Versiunea online a ziarului are în medie 400.000 de vizitatori unici pe lună, subiectele abordate în ambele medii fiind cele cu impact social major, atât local, cât şi naţional şi internaţional, inclusiv cele de interes pentru diaspora. Publicaţia susţine proiectele şi iniţiativele benefice comunităţii din care face parte de 32 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related