CA 125 și CA 19-9: ce trebuie să știi despre acești markeri tumorali

Data:

spot_img

Sursa foto: Shutterstock

Markerii tumorali sunt substanțe produse de celulele canceroase sau de organism în răspuns la cancer, iar prin testarea lor se pot obține informații esențiale pentru diagnosticul acestei boli, stadializarea sa și monitorizarea răspunsului la tratament. În acest articol, ne vom opri asupra a doi dintre acești markeri tumorali: CA 125 și CA 19-9.

Ce este CA 19-9?

CA 19-9 este un tip de proteină ce se poate găsi în anumite celule ale corpului. Aceasta poate fi detectată în sânge și este utilizată ca marker tumoral în special în cazul pacienților cu cancer pancreatic. Împreună cu alte teste și investigații, testarea CA 19-9 poate confirma prezența acestui tip de cancer, dar este utilizată mai degrabă în monitorizarea terapiei și a evoluției bolii.

Ce este CA 125?

Markerul tumoral CA 125 este o glicoproteină pe care medicii o pot depista în sânge. Analiza CA 125 este cel mai adesea utilizată la femeile deja diagnosticate cu cancer ovarian, pentru a monitoriza eficiența tratamentului sau pentru a depista o posibilă recidivă. De asemenea, poate fi folosit și ca marker tumoral secundar pentru alte tipuri de cancer, inclusiv cancer endometrial, tubar, pulmonar sau pancreatic.

Când este recomandată determinarea markerilor tumorali CA 19-9 și CA 125?

Determinarea CA 19-9 poate fi recomandată atât persoanelor la care, pe baza simptomelor și a istoricului medical familial, se suspectează posibilitatea de a dezvolta cancer pancreatic, cât și celor deja diagnosticate cu o tumoră pancreatică ori care au finalizat cu succes tratamentul pentru o astfel de tumoră. În primul caz, analiza CA 19-9 trebuie efectuată în combinație cu alte teste pentru a putea pune un diagnostic de certitudine. În cel de-al doilea caz, această analiză poate ajuta la monitorizarea eficacității tratamentului, iar în ultimul este indicată pentru a monitoriza posibilitatea de recidivă, adică de reapariție a bolii.

Markerul tumoral CA 125 este folosit în primul rând în diagnosticul, tratamentul și evaluarea prognosticului în cancerul ovarian. Ca marker secundar, poate fi indicat în suspiciune de adenocarcinom pancreatic, împreună cu CA 19-9. Determinarea sa mai poate fi recomandată femeilor cu antecedente de cancer ovarian, ca una dintre metodele de screening.

Ce indică valorile crescute ale CA 19-9 sau CA 125?

Valorile crescute ale CA 19-9 nu indică obligatoriu prezența cancerului. Rezultatele analizei trebuie interpretate în corelație cu alți markeri tumorali și alte investigații recomandate de medic. În cazul în care există deja un diagnostic de cancer de pancreas, valorile crescute ale CA 19-9 pot indica o tumoră care poate fi îndepărtată prin operație (valori peste 37 U/ml, dar mai mici de 100 U/ml) ori prezența metastazelor (valori peste 100 U/ml). Valori mai mari ale CA 19-9 pot fi observate și în cazul altor tipuri de cancer, precum cel colorectal, gastric, hepatocelular, pulmonar, de sân, ovarian sau uterin, dar și în cazul unor afecțiuni benigne, cum ar fi inflamații gastrointestinale, icter, colecistită, hepatită cronică, ciroză hepatică, pancreatită, fibroză chistică, afecțiuni reumatismale și pulmonare sau diabet zaharat.

Valori crescute ale CA 125 pot fi și ele întâlnite atât în cazul unor afecțiuni maligne, cât și în cazul unor afecțiuni benigne. Din prima categorie fac parte, de exemplu, cancerul ovarian, cel endometrial, de sân, pulmonar, gastrointestinale, hepatic sau pancreatic, iar din cea de-a doua endometrioză, boala inflamatorie pelvină, hepatita virală acută sau cronică, necroza hepatică severă, peritonita, pancreatita, chisturile ovariene sau insuficiența renală.

Analizele markerilor tumorali CA 125 și CA 19-9 au un rol important în detectarea și monitorizarea unor tipuri de cancer, permițând o intervenție timpurie și o șansă mai mare de vindecare. Rezultatele acestora nu sunt însă suficiente pentru a confirma sau infirma un diagnostic și trebuie interpretate alături de cele ale altor teste.

Disclaimer: Informațiile prezentate nu înlocuiesc vizita la medic. Doar acesta poate face recomandări privind analizele necesare pentru depistarea sau monitorizare anumitor afecțiuni și a tratamentului lor. Tot el este singurul care poate interpreta corect rezultatele acestor analize. Pentru un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat, programează-te la o consultație de specialitate!

Surse: 

https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/ca-125

https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/ca-19-9

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related