Cablurile aeriene care urâțesc zona centrală a Oradiei întârzie să fie coborâte în subteran. Cu doi ani înaintea termenului limită pe care chiar Primăria și l-a fixat ca să le „îngroape”, Oradea continuă să abunde în fire aeriene, deși în oraș s-au săpat peste 200 de kilometri de canalizație tehnică.
Aproape că nu este oraş în România care să nu fie încurcat în cablurile aeriene ce acoperă străzile. În Bucureşti există puţin peste 10% din infrastructura necesară pentru coborârea reţelelor în subteran, în Cluj proiectul început în 2008 de primarul Emil Boc este încă departe de finalizare, iar în Timişoara fostul primar Nicolae Robu a ajuns să taie cablurile de pe clădiri pentru a forţa îndepărtarea lor. Oradea nu face excepţie. „Toate cablurile aeriene din zona centrală vor fi îngropate în următorii 2 – 3 ani”, promite primarul Florin Birta. Ceea ce e greu de crezut…
Reabilitarea clădirilor din zona centrală şi realizarea iluminatului arhitectural care să le pună în valoare sunt zadarnice dacă Primăria nu reuşeşte să coboare de pe stâlpi şi clădiri pânza de reţele electrice, de internet şi de telefonie care le acoperă.
La începutul anului 2014, primarul de atunci, Ilie Bolojan, a scos de două ori la licitaţie concesionarea a 100.000 metri pătraţi pentru realizarea unei canalizaţii tehnice subterane, lungi de 200 kilometri, în care să fie coborâte reţelele aeriene din Oradea. În lipsă de alţi doritori, în luna august a acelui an municipalitatea a atribuit amplasamentul, pentru 40 de ani, firmei RCS & RDS. Operatorul de telecomunicaţii, care a investit circa 40 de milioane lei în canalizaţia tehnică, a terminat lucrările în 2016. De atunci, plăteşte oraşului o redevenţă anuală de 60.000 euro pentru terenul folosit, asumându-şi obligaţia de a permite accesul în canalizaţie tuturor proprietarilor de cabluri în schimbul unor chirii care să nu afecteze libera concurenţă.
Continuarea în Ebihoreanul.ro
Citește și: Netanyahu trebuie să joace după regulile lui Biden (Haaretz)
Urmăriți PressHUB și pe Google News!