Căderea lui Cîțu = Eșecul lui Iohannis. Ce mai poate face președintele

Data:

spot_img

Deutsche Welle România scrie că Guvernul Cîțu a fost demis cu cel mai mare scor din istoria moțiunilor de cenzură din ultimii 30 de ani, iar președintele va deconta acest dezastru.

Felul în care a căzut la vot cabinetul condus de Florin Cîțu scoate în evidență nu doar incapacitatea primului ministru de a-și negocia o majoritate sau disprețul celor pe care a încercat să-i cumpere, direct sau prin intermediari, ci și eșecul strategiei prezidențiale. 

Klaus Iohannis a ținut neapărat să-l impună ca lider al PNL pe Florin Cîțu, deși putea afla că fostul premier avea doar susținerea oportuniștilor din partid, nu și respectul lor. Mulți dintre cei 60% care l-au votat la Congresul liberal din 25 septembrie au făcut-o de nevoie, de frică să nu-și piardă funcțiile și din dorința de a rămâne în grațiile prezidențiale.

Căderea lui Florin Cîțu îl pune pe Klaus Iohannis într-o situație dificilă, fiindcă toată țara va înțelege că a calculat greșit pașii următori sau că nu a putut anticipa criza în care se va afunda țara pe zi ce trece. Sau că nu i-a păsat. Președintele a mobilizat atât partidul, cât și instituțiile statului pentru a-l înscăuna pe Cîțu în fotoliul brătienilor, crezând că odată ajuns șef al PNL, acesta va putea ține mai bine în frâu guvernarea. Că va găsi susținere în rândul social-democraților sau că USR va fi mai maleabil și va trece încă odată cu vederea decizia lui Cîțu de a le demite un ministru. Noua funcție nu i-a dat, însă, lui Cîțu credibilitatea și respectul de care avea nevoie pentru a merge mai departe fără să se prăbușească.

Istoria va reține în dreptul lui Klaus Iohannis această frică, dacă nu va reuși să și-o depășească. Mersul înainte al țării, repararea infrastructurilor de toate felurile și remedierea statului de drept, rămas la fel de fisurat ca pe vremea lui Liviu Dragnea, ține de viitorul lider al guvernului. Klaus Iohannis are în mâinile sale viitorul țării. Va juca oare pe mai departe zarurile care-l pun pe el în lumina cea mai bună sau va încerca să se ocupe de interesul național?

Aricolul integral, pe Deutsche Welle!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Geoană vrea să fie Cuza și să facă un „New Deal” | Deutsche Welle

Mircea Geoană, 66 de ani, cel mai pregătit, probabil,...

REPER o susține pe Elena Lasconi în turul I al alegerilor prezidențiale

REPER a anunțat oficial joi că o susține pe...

Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Elena Lasconi, 52 de ani, se arată foarte sigură...