CADO: CNCD a sancționat instituțiile responsabile pentru segregarea de la Școala Gimnazială Păltinoasa

Data:

spot_img

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis miercuri sancționarea Școlii Gimnaziale Păltinoasa, județul Suceava, și Inspectoratului Școlar Județean Suceava cu privire la segregarea a 44 de elevi romi, a anunțat Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO).

Situația de la Păltinoasa a fost sesizată de CADO la CNCD în septembrie 2022.

CADO a anunțat joi că salută hotărârea CNCD în acest caz, dar și-a exprimat în același timp și nemulțumirea privind durata îndelungată de soluționare a petiției, doi ani, perioada în care elevii au continuat să învețe în format segregat.

Situația adusă în atenția CNCD se referă la Școala Gimnazială Păltinoasa, care are trei structuri școlare, printre care și o structură cu clase primare ce deservește cătunul Țîmpoceni, cu populație majoritară de etnie romă, cu situație economică dificilă și izolat din punct de vedere al transportului inclusiv de Satul Capul Codrului, de care aparține teritorial, au explicat reprezentanții CADO.

Citește și: Clădiri construite ilegal la Mamaia Nord – cu până la cinci etaje peste limita legală. Cum a fost posibil. INFOGRAFIC cu proiectele și dezvoltatorii

Potrivit Asociației, această structură școlară a fost mutată în anul școlar 2021 – 2022 în cadrul Structurii Capul Codrului (școala centrală), ca urmare a dezafectării și ulterior a demolării clădirii ce deservea școala (risc ridicat de siguranță și sănătate publică), cei 44 de elevi de etnie romă fiind mutați în sala de sport a școlii, clădire separată de incinta școlii unde învață elevii majoritari, care nu este încălzită corespunzător iarna și fără acces direct la grupurile sanitare. Cei 44 de elevi (de la pregătitoare până la cls a IV-a) sunt organizați în două clase cu predare simultană. CADO a considerat că această situație reprezintă o faptă de segregare în educație a elevilor romi pe criteriul etnic dar si socio-economic.

„Cu privire la hotărârea CNCD, CADO își exprimă în același timp și nemulțumirea privind durata îndelungată de soluționare a petiției, și anume 2 ani, perioada în care elevii au continuat să învețe în format segregat cu efecte greu de identificat, cât și sancțiunea contravențională aprobată de Colegiul Director, și anume amenda în valoarea de 3000 de lei pentru Școala Gimnazială Păltinoasa, Jud. Suceava și amenda în valoare de 5000 de lei pentru Inspectoratul Școlar Județean Suceava. În opinia noastră, aceste sancțiuni nu respectă prevederile actelor normative europene și jurisprudența curților europene privind sancționarea faptelor de discriminare rasială care impun ca sancțiunile să fie proporționale, efective și descurajatoare. Cuantumul acestor sancțiuni nu sunt proporționale nici cu gravitatea faptei, și anume segregarea care este cea mai gravă faptă de discriminare rasială în domeniul educațional, mai ales fiind înfăptuită de către două instituții publice cu rol determinant în promovarea și protejarea egalității în educație,  îndreptată împotriva celor mai vulnerabile persoane din societate, și anume copiii, pe baza intersecționării a două criterii: etnic și situația lor socio-economică.

Considerăm că, aceste sancțiuni aprobate nu au luat în considerare nici efectele pe termen lung a faptei de segregare care nu pot fi echivalente cu suma de 8.000 de lei, și anume: stigmatizarea și victimizarea copiilor pe termen lung doar pentru că aparțin etniei rome prin fapta de a fi separați de ceilalți copii, umilirea prin a fi plasați în sala de sport a școlii fără acces la toaletă, încălcând astfel dreptul lor la demnitate, precum și riscul de performanță școlară redusă sau abandon școlar prin limitarea accesului la educație de calitate ca urmare faptului că cei 44 de elevi romi în clasele 0-4 au fost comasați în 2 clase cu predare simultană (clasa 1: elevii di clasele 0-2, și clasa 2 cu elevii din clasele 3-4) doar pentru a justifica segregarea lor în cadrul Școlii Gimnaziale Capul Codrului”, a transmis CADO.

Citește și: Șef de direcție din Inspecția Judiciară se pensionează la 49 de ani

Asociația consideră că aceste sancțiuni nu sunt descurajatoare pentru că sunt insuficiente pentru a descuraja cele două părți reclamate de a continua în viitor astfel de practici de segregare a copiilor romi, mai ales că Inspectoratul Școlar Suceava cunoștea situația de segregare din această școală de cel puțin 8 ani, fiind semnalată încă din 2016 de CADO și adusă la cunoștința autorităților competente, inclusiv ISJ Suceava, care a mai fost sancționat de către CNCD pentru alte două fapte de segregare pe criteriul etnic în anii 2016 și 2024.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: CADO – Centrul de Advocacy și Drepturile Omului / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related