Calculele PSD și PNL pentru Primăria București arată o situație complicată pentru cele două partide, fiecare dintre opțiuni părând să-l favorizeze pe primarul în funcție, Nicușor Dan.
Cele două partide continuă să negocieze dacă vor merge în alegerile locale de la București împreună sau optează pentru candidați separați. Fiecare dintre decizii are avantaje și dezavantaje.
Sondajele cu care au venit la negocieri reprezentanții celor două partide (realizate de CURS și Avangarde), arată că electoratele lor sunt radicalizate în București.
Aceasta înseamnă că electoratul PSD este reticent să voteze un candidat liberal și invers. Prin urmare, un candidat comun ar putea provoca pierderea unei părți a votanților.
Astfel, potrivit celor două analize sociologice, doar 4 din 10 alegători PSD ar vota cu Sebastian Burduja, dacă acesta ar fi candidatul comun PSD-PNL. De cealaltă parte, doar 1 din 10 alegători PNL ar vota-o pe Gabriela Firea, dacă aceasta ar fi candidatul comun, potrivit surselor PRESShub.
Calculele PSD și PNL pentru Primăria București: Piedone este pe primul loc, Firea nu-l poate bate pe Nicușor Dan
Cele două sondaje arată că, în acest moment, pe locul întâi în preferințele bucureștenilor se află Cristian Popescu Piedone, cu scoruri între 36 și 39%, în funcție de sondaj.
Este urmat de Nicușor Dan, actualul primar general, cu între 29 și 31%. Gabriela Firea ar fi pe locul 3, cu 28-29% (potrivit sondajului comandat de PSD) sau între 20 și 30% (pe sondajul PNL).
Sebeastian Burduja se află pe locul al patrulea în opțiunile bucureștenilor: 12-14%, conform PNL, 8% conform PSD. Candidatul AUR, Mihai Enache ar strânge tot între 12 și 14%.
Analiza arată că Gabriela Firea nu ar avea șanse să îl bată pe Nicușor Dan, pentru că inclusiv în varianta în care sondajele o plasează la egalitate cu actualul primar general, candidatura sa ar mobiliza electoratului nehotărât, dar care nu vrea ca ea să obțină un al doilea mandat.
Mai mult, candidatul AUR se adresează unui electorat similar cu cel al Gabrielei Firea, prin urmare acesta ar putea rupe un număr semnificativ de voturi de la candidata PSD (dacă se merge pe candidaturi separate) sau PSD-PNL (în eventualitatea unei candidaturi comune, dar care este puțin probabilă, pentru că liberalii au respins total să o susțină pe fosta primăriță a Bucureștiului).
Scorul surprinzător obținut de fostul fotbalist Ionuț Lupescu
PNL a analizat și o eventuală candidatură a fostului fotbalist din Generația de Aur Ionuț Lupescu, pe care l-au luat în calcul pentru poziția de candidat al lor pentru Primăria Generală a Bucureștiului.
Acesta ar obținut o favorabilitate la vot de 20-22%, potrivit liberalilor.
Piedone este favorit, dar nu este sigur de câștig. Și nu este susținut de PNL
Toate sondajele, inclusiv cel făcut public chiar de către Nicușor Dan, îl dau ca favorit, în acest moment, pe actualul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone (membru PP-USL, partid controlat de Dan Voiculescu).
Totuși, analizele sociologice arată că drumul acestuia până la Primăria Capitalei nu este unul lin.
PSD a discutat în coaliție varianta în care partidul să-l susțină pe Piedone din postura de candidat independent. Doar că numai 5 din 10 alegători PSD ar vota pentru această opțiune.
Liberalii se opun vehement ca PNL să-l susțină pe Piedone, pentru că electoratul acestui partid nu agrează deloc soluția cu primarul de la Sectorul 5. Mai mult, liberalii se tem că vor ieși la iveală afacerile de familie ale lui Cristian Popescu Piedone.
Pe altă parte, atât liberalii, cât și pesediștii sunt enervați de pretențiile primarului Sectorului 5, care a condiționat acceptarea susținerii PSD de garanția că fiul său va fi candidatul la Primăria Sectorului 5, iar fiica sa să devină parlamentar.
În fine, cele două partide l-au mai analizat și pe Daniel Băluță, dar doar 2 din 10 alegători PNL l-ar accepta.
În schimb, în acest moment, 6 din 10 alegători care azi susțin PNL ar vota mai degrabă cu Nicușor Dan.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Este interesant de observat dinamica dintre candidați și cum preferințele electoratului pot influența rezultatul alegerilor. Sunt curios să văd cum se vor desfășura negocierile între partide și care va fi impactul asupra votanților.
[…] Articolul complet poate fi citit pe PRESShub. […]
Apoi, la cati votanti mai are PNL-ul la Bucuresti… nu mai pot decat sa viseze acum. Se vorbeste mult in articol despre votantii acestei balamale de partid, fara a se sti exact cati mai sunt. Nici la alegerile trecute, nu au facut furori, daramite acum, dupa ce peneleaua s-a compromis total.