Călin Georgescu, în presa americană: Noii Rasputini și misticismul anti-știință

Data:

spot_img

Călin Georgescu, în presa americană: Noii Rasputini și misticismul anti-știință. Laureata Pulitzer Anne Applebaum, jurnalistă americană, specializată în studiul comunismului și a perioadei post-comuniste, a analizat, într-un articol publicat în The Atlantic, situația politică din România și ideile promovate de Călin Georgescu.

În analiza sa, Anne Applebaum începe prin a arăta mirajul creat de Georgescu, care încearcă să proiecteze o imagine providențială asupra propriei persoane. Jurnalista descrie scena mistică în care Georgescu intră în apa unui lac în mijlocul iernii, aceasta „pentru a-și demonstra credința și opoziția față de știință, de tehnologie și modernitate”, arată Applebaum.

„Nu am nevoie de Facebook; nu am nevoie de internet; nu am nevoie de nimeni. Am nevoie doar de inima mea. Am încredere în sistemul meu imunitar pentru că am încredere deplină în creatorul lui, în Dumnezeu. Imunitatea mea face parte din suveranitatea ființei mele”, scrie jurnalista, citându-l pe Georgescu.

YouTube video

„Acesta este Călin Georgescu, omul care și-a șocat compatrioții când a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România din 24 noiembrie, în ciuda faptului că nu s-a înregistrat cu greu în sondajele de opinie și și-a desfășurat campania aproape în întregime pe TikTok”, a adăugat jurnalista de peste ocean.

Forțele secrete ar căuta să facă rău românilor

„”Ordinul de a ne distruge locurile de muncă a venit din exterior”, spune el într-un videoclip. În altul, el vorbește despre „mesaje subliminale” și controlul gândirii, vocea lui fiind însoțită de imagini cu o mână care ține sforile de păpuși. În lunile premergătoare alegerilor, aceste videoclipuri au strâns peste 1 milion de vizualizări”, explică Anne Applebaum.

De asemenea, prezintă înverșunarea Cristelei Georgescu, soția candidatului rusofil, care militează pentru pace și încetarea războiului din Ucraina, însă „nici ea și nici soțul ei nu menționează amenințările la adresa securității României care ar crește exponențial în urma unei victorii ruse în Ucraina, nici costurile economice, criza refugiaților și instabilitatea politică care ar urma”, scrie jurnalista.

Jurnalista face o paralelă între misticismul promovat de familia Georgescu și ideile care dominau ultimii ani ai Imperiului Rus, atunci când „Sectele țărănești promovau credințe și practici exotice, inclusiv antimaterialismul, autoflagelarea și autocastrarea. Aristocrații din Moscova și Sankt Petersburg s-au orientat către teozofie, un amestec de religii mondiale (…) Aceeași atmosferă febrilă și emoțională care a produs aceste mișcări l-a propulsat în cele din urmă pe Rasputin, un sfânt țăran care pretindea că are puteri magice de vindecare, în palatul imperial.”

„La fel ca rușii în 1917, trăim într-o eră a schimbărilor rapide, uneori nerecunoscute: economice, politice, demografice, educaționale, sociale și, mai ales, informaționale”, arată jurnalista Anne Applebaum.

Citește și: Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: AGERPRES FOTO)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Călin Georgescu, creația vechii Securități | Aktual24

Călin Georgescu, creația vechii Securități. Ascultându-l pe istoricul Andrei...

Daniel Funeriu, candidat independent la alegerile prezidențiale: „Simbolul meu electoral va fi busola” 

Daniel Funeriu, candidat independent la alegerile prezidențiale: „Simbolul meu...