Călin Georgescu nu este Donald Trump

Data:

spot_img

… și poate unii zic zilele astea că ăsta este un compliment adresat domnului Georgescu. Fie ce-o fi, însă CG nu este DT. Nici măcar la scara comparației între SUA și România. 

De când 45 & 47 și-a reluat scaunu’ la Casa Albă, raspândacii roșu-galben-albaștrii încearcă să creeze o impresie, un ceva cum că CG este unu și același cu mister T., un fel de clonă românească, mai scundă, a președintelui american, dar la fel de al dracului cu ideile globaliste și progresiste precum născutul-în-Queens. Și pentru că Don este la butoanele de la Washington D.C. ale partenerului strategic, păi logic, la butoanele dâmbovițene trebuie să fie replica mai scundă dar la fel de hotărâtă, respectiv domnul CG. Acesta este raționamentul pe care-l aud repetat, iarăși și iarăși, și că nu este vorba de Putinism, cum bârfesc rău-voitorii și sorosistii, ci de fapt de Trumpism.

Habar n-am de conexiunile cu rușii pentru care a fost anulat turul întâi, că nu știu nimic în afară de ce apare în media, dar părerea mea naivă este că motivele spuse au fost o cârpăceală de începători, iar documentele cu pricina ar trebui desecretizate imediat pentru public, dacă există un pic de rușine, că de justiție – ce să mai vorbim? Halal separare a puterilor în statul unde acela care candidează, stabilește regulile, organizează alegerile și decide în final învingătorul. Dar domnul Georgescu nu este 45 & 47 nici măcar prin aproximare, iar comparația între cei doi sună de-a dreptul comică. Și iată de ce:

1) Președintele Trump s-a născut și a crescut în New York City, într-o democrație occidentală, în timp ce domnul Georgescu s-a născut în capitala unei dictaturi comuniste estice. A crescut și s-a educat în școala socialistă, iar la Revoluție a avut în jur de 27 de ani – și ar fi naiv să credem că educația socialisto-naționalistă a acelor ani nu i-au aranjat un pic conexiunile neuronale în acel sens. Nu doar lui, ci la noi toți care ne-am născut și crescut atunci. Precum zice vechea vorba, “cine-a învățat despre ruși nu gândește ca Bush”. University of Pennsylvania, alma mater a lui mister Trump, nu este Agronomia din București.

Citește și: VIDEO. De la “Ultimul samurai”, Decebal în “Columna” sau regina elfă Galadriel din “Stăpânul inelelor”, de la Rică Venturiano din “O noapte Furtunoasă” sau Jeff Daniels în “Newsroom”, de la Ion Antonescu sau Ion Iliescu. De la toți, Călin Georgescu a copiat replici cu care și-a sedus electoratul

2) 45 & 47 a fost și este un antrepenor miliardar. A construit câteva din clădirile impozante, ca să nu le zic iconice, din New York City. De exemplu, Trump Tower de pe 5th Avenue este un must-see pentru turiști. A construit cazinouri și zgârie nori. A avut un serial extrem de popular, “The Apprentice”. Domnul Călin Georgescu? Nu chiar la fel – activitatea dânsului nu a fost una unde a construit, a creat. Nu zic că doar ingineria noului este importantă în viață, în fond medicii nu crează noul și totuși îi vrem în viață noastră, fără nici o îndoială – însă judecată unui antrepenor care înalță ceva din nimic nu este bash aceeași cu a unui diplomat, consultant, angajat la ONU, birocrat, sau ce alt job a avut CG.

3) 45 & 47 a fost întotdeauna și este un tip extrem de bine conectat în viață socială americană. Este o celebritate de mulți, mulți ani. A fost în tinerețe unul din obișnuiții celebrului Studio 54, locul unde se întâlnea lumea posh din New York City și SUA, iar cursele lui cu iahtul pe Hudson au fost unul din motivele pentru care new-yorkezii l-au pizmuit. Am văzut nenumărate poze ale dânsului cu tot felul de vedete și campioni. A fost prieten cu toți puternicii, inclusiv Clintons, Chelsea și Ivanca fiind prietene la cataramă. Președintele este un geniu al vieții sociale, un tip care-i știe pe toți și toți îl știu la rândul lor. Domnul Georgescu? Nu pare a fi vedeta pe care s-o știm de-o viață întreagă, pare mai degrabă timid și introvert. Nu-l văd pe dânsul făcând dezinvolt mișcările de dâns ale lui Trump înaintea fiecărui rally electoral. Acele mișcări au devenit așa de virale încât le-au imitat până și jucătorii de fotbal la meciuri. Până și eu m-am gândit pentru un minut să le execut la cursul de la începutul semestrului.

4) Președintele nostru are partidul republican în spatele lui. Nu doar îl are, dar îl are vărat adânc în buzunarul său. Este bine? Este rău? Nu asta încerc să discut. Argumentul meu este că DT nu este un lup politic singuratic, care se bazează pe voluntari pentru a-și împrăștia mesajul. Președintele are majoritatea în Senat și în Camera Reprezentanților și în Curtea Constituțională. Ce are domnul Georgescu? Nimic. Dacă va ajunge președinte este extrem de posibil să fie izolat rapid de majoritatea din parlament și fără un partid al lui nu va avea nici o pârghie de a face ceva cu cap și coadă. Cu cine s-o facă fără un partid puternic în spate? Cu voluntarii?

5) Domnul Trump este la al doilea mandat, să nu uităm asta. Are experiența celor patru ani anteriori, plus încă patru ani în care a putut să reflecteze la ce s-a întâmplat, și să-și pregătească revenirea. Președintele a avut un plan începând cu ziua unu. CG? Deloc, zic eu. Nu are experiență executivă în politica înaltă, ceea ce poate fi bine, zic unii, dar arată încă odată că CG nu este DT.

6) Suveranismul lui 45 & 47 nu este cel al domnului Georgescu. 45 & 47 spune că am fost niște ciumeti pe vremea lui 46, și că ne-am făcut-o cu mâna noastră. Și prin asta, toți au profitat de pe urma noastră, de fraieri ce-am fost. Propunerea dânsului este să nu mai fim fraierii cuiva. Deci suveranismul lui este doar despre noi, hiba este la noi, nu la alții – căci el zice că ceilalți sunt „smart and took advantage of our stupidity.” CG crede exact pe dos: dânsul spune că românii sunt deștepți și harnici însă străinii sunt răi. De aceea, este mânios pe străini, că românii sunt perfecți, n-au nimic de corectat. Trump în schimb este mânios pe foștii lideri, că vina nu este a celor din afară, ei sunt deștepți și doar își văd de interesul lor.

Citește și: SRI a reacționat după afirmațiile lui Călin Georgescu privind accesul la rapoarte secrete

7) CG este un naționalist de categoria mitologicului, care în percepția populară include credința în grădina Măicuței Domnului, dacopatia, Ștefan cel Mare zidul creștinătății europene în fața urgiei otomane, și multe altele. CG venerează opinca și întoarcerea la centrimetrii de pământ fertil,  de care zice dânsul este magia unică a României. Ei, în America, nu poți avea pur și simplu genul ăsta de retorică naționalistă, poate și pentru că nu există analoga simbolisticii opincii și a costumului popular. Pălăria și cizmele de cowboy? Să fim serioși. 45 & 47 nu ne vrea înapoi pe Columna. Viitorul lui nu este proiecția înapoi în timp, la origini.

(8) Agenda politică a lui 45 & 47 se referă la probleme pragmatice: imigrație, manufacturing american, energie, creșterea capacității de auto-guvernare a statelor, controversata eliminare a DEI, crearea unei administrații federale mici și ieftine. Chiar dacă opoziția democrată nu este de acord cu ele, totuși, toate elementele agendei sale sunt bine definite. Chiar punctuale, iar soluțiile sale sunt pragmatice. CG vorbește despre lucruri grandioase dar neclare – cumva crede că dânsul poate găsi piatra filosofală în nămolul prezentului, găselnița evidență pe care doar dânsul o vede, și cu care îi va stoarce pe străini precum șarpele, desigur metaforic, la nevoie inclusiv pe 45 & 47. Nu este deloc clar că așa ceva este posibil. Nu știu pe nimeni mic din istorie care a dus coloșii de nas doar prin echilibristica retorică. Asta a fost și himeră din capu’ președintelui-cizmar, care – și el – s-a văzut un mare jucător și negociator mondial, când de fapt a fost un biet nebăgat-în-seama și cu care au stat în final la masă doar dictatorii și teroriștii.

9) Don are în spate Silicon Valley și high tech. Îl are pe J. D. Vance și pe Musk. Președintele vorbește despre manufacturing sofisticat și AI. Domnul Georgescu vorbește despre apă și energie [ aici, la fel ca al nostru ], totuși crede că para mălăiață îi va cade-n gură poporului fără ca el să facă ceva. Că belșugul va veni nu din muncă ci din destin. L-am auzit vorbind despre vândutu’ apei: “doar cu $0.5 pe litru și vom face o avere.” Am întrebat Microsoft Copilot despre complexitatea transportului unui miliard de litrii de apă, ca să facă țara o jumătate de miliard de dolari, o sumă deloc fenomenală. Copilot a răspuns că transportul apei nu este o joacă de copii. Sunt necesare conducte și camioane … Iar apa se mai și termină, vezi apa minerală Dom Perignon, a cărui izvor pare că a secat, ne-a spus un francez. Nu cred că ideea domnului Georgescu cu vândutu’ de apă – și interesant vândutu’ apei a fost meseria care-a mai dat un ban celor mai săraci orășeni – este gândită până la capăt, la fel cum nici alte idei asemănătoare ale dânsului.   

10) Trump a inventat sloganul MAGA – Make America … Care este sloganul lui CG? MRGA? Adică MîR-GA?

Exact cum sună MîR-GA, așa sună și comparația forțată între cei doi, și care arată cât de superficial este circul mediatic de-acum. Îl cred pe domnul Georgescu când spune că-și iubește neamul și “vrea să poată să se uite cu demnitate în ochii strămoșilor când îi va întâlni în Rai”. În interacțiunea dânsului cu oamenii este modest și sincer, și zic asta fără să fiu specialist. Însă CG nu este 45 & 47, iar a-l mapa pe dâmbovițean pe new-yorkez este ca și cum mă mapezi pe mine pe Brad Pitt. Nici măcar paru’ nu ni se potrivește.

Citește și: Șantierele Nordis, ignorate de autoritățile din Năvodari. Cum au scos 200 milioane de euro din firmă

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Alex Doboli
Alex Doboli
Alex Doboli este professor of Electrical and Computer Engineering la Stony Brook University, The State University of New York. Și-a luat primul doctorat în 1997, în domeniul științelor computerului, la Universitatea Politehnică din Timișoara, iar al doilea, în 2000, în ingineria computerui, la Universitea Cincinnati, SUA. A absolvit Universitatea „Politehnica” din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cazul Vicol și cum poate eșua țara

Primul ministru încearcă să se delimiteze de amicii săi...

Profetul, AURul și tezaurul

Și totuși, când pare că n-ai de ales poți...

Antonescu, un candidat al sistemului PSD-PNL

Crin Antonescu este întruchiparea sistemului PSD-PNL, cel urât și...