Călin Georgescu, urmaşul ideologic al legionarilor. „Creator de istorie” şi „şansa României” – aşa îl numea Kremlinul, în urmă cu câţiva ani, pe Călin Georgescu, politicianul pro-rus care, în 24 noiembrie 2024, a câştigat – în mod năucitor – primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Un preşedinte pro-rus pentru România euroatlantică. Dacă acest om va ajunge la Cotroceni, vom asista la un faliment al democraţiei.
Călin Georgescu a intrat în atenţia publică mai cu seamă după 2020, în siajul AUR, partid care, de asemenea, a obţinut un scor surprinzător de mare la alegerile parlamentare din 2020, deşi pornise, ca intenţie de vot, de la unul infim. În 2022, Călin Georgescu a fost preşedinte de onoare al AUR.
Era şi propunerea acestui partid pentru funcţia de premier şi părea, o vreme, că e pregătit pentru a deveni „Căpitanul” înscris, în 2024, în cursa pentru Preşedinţia României. Drumurile li s-au despărţit, după ce Călin Georgescu făcuse nişte declaraţii virulent anti-europene şi anti-NATO, pe care AUR nu le-a asumat direct, dintr-un calcul de imagine.
Un discurs patriotard-xenofob şi mistic-religios
Călin Georgescu este un admirator şi un urmaş ideologic al căpeteniei legionare Corneliu Zelea Codreanu, sub conducerea căruia Garda de Fier a comis asasinate în perioada interbelică, şi al mareşalului Ion Antonescu, autorul Holocaustului din România, care a făcut peste 300.000 de victime, potrivit unui raport al Comisiei Elie Wiesel.
Citește și: Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți
În 2020, într-un interviu televizat, îi numea „martiri” şi eroi prin care „a trăit istoria națională, prin ei vorbește și a vorbit istoria națională și nu prin lachei de serviciu ai puterilor globaliste care astăzi conduc România vremelnic”. Iar despre asasinarea lui Armand Călinescu şi a lui Nicolae Iorga, de către legionari, a spus că reprezintă de fapt o mistificare a istoriei.
În 2021, şi-a înfiinţat o asociaţie pe care a şi condus-o, de o străvezie natură neolegionară şi prin mesaj, şi prin simbolistică, culoarea reprezentativă fiind în ton cu „cămăşile verzi”. Numele mişcării, „Pământul Strămoşesc”, este inspirat din titlul omonim al ziarului Legiunii Arhanghelul Mihai – „Foaie de educație legionară” cum era numit –, înfiinţat în 1927 şi condus de Corneliu Zelea Codreanu, fondator al Legiunii care promova ortodoxismul naţionalist, printr-un discurs patriotard-xenofob şi mistic-religios.
Continuarea în Puterea a Cincea
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: LUCIAN TUDOSE / AGERPRES )