Calitatea aerului din Iași a atins niveluri „foarte rele” în ultimele trei zile. Avertisment pentru sezonul rece | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Calitatea aerului din Iași s-a deteriorat drastic, ajungând de la „rău” la „foarte rău” în această săptămână, avertizează Agenția de Protecția Mediului. Indicii au fost depășiți și de cinci ori. Specialiștii atrag atenția că, odată cu scăderea temperaturilor, perioadele de poluare extremă pot deveni din ce în ce mai frecvente.

Cei mai vulnerabili sunt copiii, bătrânii și persoanele cu afecțiuni respiratorii sau alergii, cărora specialiștii le recomandă să evite ieșirile de durată în aer liber în astfel de perioade. Iar ca să știm la ce ne expunem, mai spune APM, putem verifica în timp real calitatea aerului pagina web www.calitateaer.ro.

Citește și: Cine profită de alegerea lui Trump în România? | Deutsche Welle

Aerul din Iași: concentrații periculoase de particule poluante

Ce se întâmplă, de fapt, în aerul orașului? Potrivit specialiștilor Agenției de Protecția Mediului din Iași, „în toate stațiile de monitorizare a calității aerului din judeţul Iași s-au înregistrat concentrații crescute ale poluaților PM10 și PM2,5. Valorile orare au depășit de cca 3 ori limita zilnică admisă pentru particule în suspensie PM10 și de aproape 5 ori limita anuală admisă pentru PM2,5. În aceste condiții, indicele general de calitate a aerului a fost de la “Rău” la “Foarte rău”.

PM10 se referă la particule cu diametrul de 10 microni (µm) sau mai mici. Acestea sunt de obicei generate de activități precum traficul rutier, construcțiile și arderile pentru încălzire. Datorită dimensiunii lor, particulele PM10 pot fi inhalate și pot ajunge în tractul respirator superior (nas, gât), provocând iritații și exacerbând condițiile respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita.

PM2.5 se referă la particule cu diametrul de 2.5 microni sau mai mici, de aproximativ 30 de ori mai mici decât diametrul unui fir de păr uman. Aceste particule foarte fine sunt emise prin arderea combustibililor fosili (mașini, industrie, centrale termice) și pot rămâne suspendate în aer timp îndelungat. Datorită dimensiunilor extrem de mici, PM2.5 pătrunde mai adânc în plămâni și chiar în sânge, fiind asociate cu efecte severe asupra sănătății cardiovasculare și respiratorii, precum și cu afecțiuni cronice și cancer pulmonar.

Care sunt cauzele poluării

Calitatea foarte rea a aerului a fost cauzată de un cumul de emisii toxice diverse surse, iar APM amintește aici de arderile de combustibil pentru încălzirea rezidențială la care de adaugă traficul aglomerat, activitatea în șantiere, industrie, salubritate, diverse incendii.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Un securist dovedit vrea să ajungă senator prin partidul lui Șoșoacă

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Pixabay.com)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related