Camelia Bogdan a pierdut la Curtea de Apel București un proces cu Grivco, după ce câștigase pe fond

Data:

spot_img

Fosta judecătoare Camelia Bogdan a pierdut la Curtea de Apel București procesul cu societatea Grivco care a chemat-o în judecată după ce fostul magistrat a susținut în cadrul unor interviuri că firma controlată de familia lui Dan Voiculescu se face vinovată de „spălări de bani” și „simulări de procese”. Bogdan trebuie să plătească cheltuieli de jduecată lui Dan Voiculescu în valoare de 8.150 de lei.

La fond, în decembrie 2021, Tribunalul București a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată promovată de Grivco.

Situația s-a schimbat când dosarul a ajuns la Curtea de Apel București. „Admite în parte cererea de chemare în judecată.

Constată caracterul ilicit al luărilor de poziţii şi declaraţiilor realizate de pârâta la adresa reclamante în datele de 03.12.2019 (interviu emisiune Periscop, Newsweek România), 28.04.2020 (interviu Epoch Times), 13.08.2020 (articol Săptămâna Financiară) şi 10.02.2021 (interviu Epoch Times) privind „spălări de bani” şi „simulări de procese”.

Respinge celelalte capete de cerere ca neîntemeiate. Obligă pârâta să achite reclamantei suma de 3.100 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată pentru primă instanţă, respectiv 5.050 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată în apel. Cu drept de recurs, în termen de 30 de zile de la comunicare”, se arată în decizia pronunțată de judecătorii Ioana Liliana Pocovnicu şi Bogdan Alex Arghir.

Citește și: Procesul Camelia Bogdan – Grivco a ajuns la faza recuzărilor

Recuzare cu cântec

Cei doi magistrați au fost recuzați de Camelia Bogdan, cerere care a fost soluționată în termenul de amânare a pronunțării.

Bogdan susține că instanța i-a respins probele de unde rezultă spălarea banilor prin procedura de insolvență.

„Voi continua să descriu tipologia falsului proces și deturnarea proceselor de insolvență în scopul spălării banilor. În acest sens, voi susține o prelegere la cel de-al 41 lea simpozion pe criminalitate economico internatională, ce va avea loc la Jesus College, Universitatea din Cambridge, între 1 si 8 septembrie.

Sunt fericită că autoritățile române au tradus cererile Voiculescu împotriva Romaniei și că am brevetat standardele de confiscare de la terți în România. Nu voi ezita să îmi diseminez cunoștințele în materie, deoarece criminalitatea nu trebuie să producă venituri”, ne-a declarat Camelia Bogdan.

Nemulțumirea fostei judecătoare

Revenind la procesul cu Grivco, Camelia Bogdan critică soluția dată de cei doi judecători.

„Completul a demonstrat crasa necunoaștere a instituției  răspunderii civile delictuale, deoarece nu poți să indici în minută că doar una din condițiile răspunderii ilicite, constând în pronunțarea sintagmelor „spălarea banilor” și tipologia „falsului proces” sunt îndeplinite.

Prin această decizie, se urmărește stoparea oricărei dezbateri privind recuperarea produsului infracțiunii și a tacticilor pe care le uzitează infractorii în vederea urmăririi produsului infracțiunii.

Și e un mesaj clar că nu au ce căuta în sistemul judiciar român judecătorii specializați în lupta împotriva spălării banilor. România se pregătește însă să adere la OCDE, respectarea Legii/Rule of Law fiind o condiție sine qua non pentru protecția investitorilor”, mai susține Camelia Bogdan.

Citește și: Judecătoarea Camelia Bogdan, unul dintre experții care construiesc Curtea Internațională Anticorupție

Nu a demonstrat prejudiciul

Ea mai arată că decizia Curții de Apel este greșită. „Acțiunea în constatarea caracterului ilicit era inadmisibilă, deoarece aveau deschisă și chiar au uzitat acțiunea de solicitare de despăgubiri.

Practic, ca să se fi admis apelul, trebuia să se constate nu doar caracterul ilicit, ci și prejudiciul cauzat Grivco și legătura de cauzalitate care să justifice reparația morală.

În cauză, s-a trunchiat instituția răspunderii disciplinare pentru a se transmite că în România este ilegal să vorbesti despre lupta împotriva spălării banilor și despre deturnarea procedurilor civile în scopul spălării banilor”, mai arată Camelia Bogdan.

Judecătoarea Bogdan, suspendată din magistratură, a fost dată în judecată de Societatea Grupul Industrial Voiculescu și Compania SA și i-a cerut 300.000 de lei despăgubiri pentru că fostul magistrat ar fi afectat reputația firmei înființată de Dan Voiculescu.

În decembrie 2021, Bogdan a câștigat procesul la Tribunalul București. În cererea de chemare în judecată, Grivco i-a cerut fostei judecătoare să nu mai vorbească despre societatea controlată de familia Voiculescu și să retracteze declarațiile date în două interviuri.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. V-au judecat colegii dumneavoastră judecători și eu am încredere în ei. Oricât ați vrea să dați vina pe alții, cei care v-au hotărât soarta sunt magistrații, nu presa, nu Voiculescu, sau mafioții sau omuleții verzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Manea electorală pentru liberalul Ciucă compusă de un misogin notoriu

Manelistul Dani Mocanu a compus o melodie pentru candidatul...

Plângere la DNA împotriva lui Ciolacu pentru că nu a declarat zborurile la Monaco

Fostul europarlamentar Vlad Gheorghe a anunțat că a depus...