Doar în ultimul an, completurile specializate pentru minori şi familie din instanţele orădene au primit spre judecare 2.203 dosare. Multe vizează abuzuri asupra unor copii, violenţe în familii, instituirea unor măsuri de protecţie, tutele sau adopţii, procese care, potrivit legii, implică audierea obligatorie a minorilor cu vârste peste 10 ani, dar dacă este necesar şi a celor mai mici.
Procedura poate fi tulburătoare chiar şi pentru un adult, cu atât mai mult pentru micuţii care se pot speria şi chiar bloca, închizându-se în sine.
Minorii implicaţi în proceduri judiciare au propria sală pentru audieri
O încăpere diferită de sălile reci şi solemne de judecată, unde copiii se pot afunda într-un fotoliu comod, îşi pot găsi o jucărie preferată ori o carte pe care s-o răsfoiască ar fi un mediu mai prietenos şi i-ar ajuta să se destindă. Aceasta a fost ideea care, în 2020, a stat la baza înfiinţării unei camere speciale în Palatul de Justiţie din Oradea, unul dintre puţinele oraşe din ţară unde copiii implicaţi în proceduri judiciare au o cameră doar a lor, dar şi un psiholog specializat în tehnici de audiere, cu menirea de a-i asista şi de a-i dirija, delicat, să spună adevărul.
Continuarea, în ebihoreanul.ro!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!