Cămin studenţesc versus chirie în oraş: avantaje şi dezavantaje

Data:

spot_img

Cămin studenţesc versus chirie în oraş. Căminul pare a fi alegerea cea mai bună pentru studenţii cu un buget mai mic, dar şi pentru cei care îşi doresc să-şi facă prieteni noi şi să rămână din studenţie cu cele mai frumoase amintiri. Dar şi gazda în oraş, dacă ai ceva mai mulţi bani, poate avea avantajele ei, indispensabile pentru unii. Cum e mai avantajos? Cum alegi? Am făcut o mică incursiune, pentru a vedea de ce trebuie, musai, să ţii cont.

Mulţi tineri îşi doresc să treacă prin experienţa locuirii în cămin în anii de studenţie datorită comunităţii care se formează acolo, dar şi pentru a face mai uşoară tranziţia de la familie, cu mama şi tata alături, la viaţa pe cont propriu, de unul singur. Viaţa la cămin nu e la fel de scumpă ca în cazul chiriilor.

Lunar, studenţii din Iaşi care stau în căminele simple, dar renovate, plătesc circa 300-350 de lei, cei care stau în căminele vechi 150-200 de lei, iar cei care stau în căminele private plătesc de la 500 de lei în sus.

Căminele renovate sunt cele care au baie proprie, şi unde stau 2-3 studenţi în cameră. În celelalte cămine stau câte 4 sau 5 studenţi în cameră, baia fiind la comun, pe hol.

Citește și: Marșuri de susținere a Ucrainei în marile orașe europene, la 2 ani de la începerea războiului (FOTO/VIDEO)

Din punct de vedere financiar este mult mai convenabil să locuieşti la cămin, deoarece preţul chiriilor din Iaşi sunt adesea “usturătoare”, ţinând cont de faptul că preţul unei garsoniere cât de cât „okay” începe de la 250 de euro pe lună, uneori chiar şi mai scump, iar preţul apartamentelor de pe Copou, mai aproape de Universitate, sunt de la 450 de euro în sus.

Mulţi sunt nevoiţi să aleagă chiria în oraş: locurile din cămine sunt limitate

Numărul studenţilor care vor să stea în căminele universităţilor creşte de la an la an, de aceea mulţi studenţi nu prind loc la cămine şi sunt nevoiţi să stea la chirie sau în gazdă. Pe parcursul anului universitar sunt studenţi care pleacă din cămin, sau aleg să nu mai facă facultatea, eliberând astfel locul din cămin şi oferindu-l altcuiva.

Criteriile pentru un loc la cămin sunt mediile de admitere sau cele din anii precedenţi de facultate. Cu cât mediile sunt mai mari, cu atât ai mai multe şanse de a locui într-un cămin renovat sau, în general, de a locui într-un cămin.

Continuarea în Ziarul de Iași!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Colaj foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...

S-a semnat contractul pentru amenajarea Parcului Ciurchi din Iași | Ziarul de Iași

S-a semnat contractul pentru amenajarea Parcului Ciurchi din Iași,...

Fratele șefului SIE face afaceri cu patronul păcănelelor Magnum. Legăturile cu lumea interlopă | Info Sud-Est

Fratele șefului SIE, Constantin Vlase, face afaceri în domeniul...