Cele mai recente date privind situația căminelor pentru persoane vârstice arată că la jumătatea lunii iulie erau licențiate în România 759 de astfel de unități. Cel puțin așa arată la 12 iulie 2023 datele din Registrul electronic unic al serviciilor sociale, după cum a comunicat ministerul Muncii la solicitarea Economedia. Iată câteva date despre afacerile în domeniu, în contextul dezvăluirilor legate de azilele groazei din Ilfov, care arătau condițiile inumane în care erau tratați locatarii unor astfel de spații, în care vârstnicii erau maltratați, bătuți și înfometați.
Iar din cele 759 cămine licențiate, 639 sunt private și 120 sunt administrate de către furnizori publici de servicii sociale. Căminele publice pentru persoane vârstnice beneficiază de alocări anuale, ale Ministerului de Finanțe, de la bugetul de stat, prin intermediul DGSPC-urilor, după cum a precizat ministerul Muncii pentru Economedia.
Citește și Rectori la braț cu plagiatul: Sorin Cîmpeanu și Ramona Lile
Cele private, pe lângă banii pe care îi încasează de la clienți în baza contractelor, pot primi subvenții de la bugetul de stat, prin bugetul alocat MMSS, în cadrul programului de subvenționare derulat în baza Legii nr.34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială.
În această categorie intră, potrivit legii, căminele private pentru persoane vârstnice, administrate de asociații, fundații și culte recunoscute de lege. Câți bani au fost alocați în ultimii ani puteți citi în Economedia.
sursa foto: Pixabay
Urmăriți PressHUB și pe Google News!