Campania de Crăciun Ziarul de Iași: o familie de 5 persoane trăieşte pe 10 metri pătraţi

Data:

Cinci suflete trăiesc într-o singură cameră, în satul Pietriş, din comuna Dolheşti. Este una dintre cele mai îngrijite familii din sat, însă trăiesc cu grija zilei de mâine. Visul lor cel mai mare este să îşi poată termina de renovat cea de-a doua cameră, care aproape se prăbuşeşte.

Ei nu au reuşit să strângă alimente pentru iarnă şi de abia şi-au putut lua câteva lemne. Prin campania noastră de Crăciun vrem să ajutăm familia Brânduşă să treacă peste greutăţile iernii şi să ajungă cât mai aproape de îndeplinirea visului.

Familia Brânduşă este formată din cinci membri: mama (Crenguţa Larisa), tata (Ioan) şi trei copii. Fata cea mare, Marcela Estera, este în clasa a III-a, Samuel Ioan este la grădiniţă, în grupa pregătitoare, iar Anastasia, mezina familiei, va face în scurt timp un anişor.

Citește și: Campanie de Crăciun Ziarul de Iași. Haideţi să-i scoatem din iarnă pe prichindeii din Pietriş!

5 suflete în 10 metri pătraţi

Casa familiei este formată din două camere, doar că numai una dintre ele este locuibilă. Cea în care stau ei adăposteşte o sobă, un frigider, două paturi, două covoare, două piese mici de mobilier şi un televizor. Camera este îngrijită, putându-se observa atenţia Crenguţei la curăţenie şi ordine.

Însă, la polul opus, cealaltă construcţie, care se vrea a fi o cameră, abia mai stă în picioare. În momentul când intri în această încăpere te uiţi sus şi speri să nu cadă acoperişul, te uiţi în jur şi te rogi să nu cedeze pereţii, iar apoi te gândeşti cum a putut locui familia Brânduşă acolo în urmă cu un an. În prezent, ei utilizează această cameră pentru depozitare, însă, chiar şi aşa, reprezintă un pericol.

Crenguţa şi Ioan sunt conştienţi de faptul că Marcela, fata lor cea mare, creşte şi are nevoie de intimitate. Vor să renoveze cea de-a doua cameră şi să îi asigure acesteia un spaţiu propriu, doar el ei, unde să poată învăţa în linişte.

Din păcate, costurile sunt mult prea mari iar ei nu îşi permit, fiindcă este nevoie de izolaţie, de înlocuirea acoperişului, de construirea unei sobe şi de multe alte lucruri materiale pentru a fi o cameră locuibilă.

Copiii cresc şi nu vor mai reuşi să se îngrămădească cinci suflete pe două paturi. Astfel, aceştia ar avea nevoie şi de paturi, pilote, perne şi lenjerii.

Citește și: Campanie de Crăciun: 7 suflete sub un acoperiş spart. Viaţa la limita de supravieţuire

Trei alocaţii pentru multiple cheltuieli

Familia Brânduşă trăieşte doar din alocaţiile copiilor şi din munca cu ziua. Şi-au depus dosarul la Primărie, pentru a beneficia de ajutor social, însă nu au primit niciun răspuns.

Pentru că nu au acte pe casă, aceştia nu pot beneficia de energie electrică. Au tras un cablu de la o vecină (o femeie în vârstă, fără posibilităţi materiale), însă la ultima factură au avut de achitat aproape 500 de lei pentru un bec, un televizor şi un frigider. Este o sumă mult prea mare pentru o familie ce are de hrănit cinci guri doar din alocaţii.

Toată povestea, în Ziarul de Iași.

Cum putem să-i ajutăm

Cei care doresc să sprijine această campanie, cu orice sumă de bani, fie ea mai mică sau mai mare, sunt aşteptaţi la sediul redacţiei, bd. Nicolae Iorga nr. 35 (vizavi de Gara Internaţională). Mai multe detalii, la telefon 0232/271 271.

La acelaşi număr, firmele pot obţine detalii despre contracte de sponsorizare, care sunt necesare în aceste situaţii şi care pot fi transmise, la cerere, şi prin fax sau email.

Totodată, şcoala coordonatoare a deschis un cont bancar special pentru această campanie. Titularul este „Şcoala Gimnazială Dolheşti”, cod fiscal 17150231, cont RO02BRDE240SV65862922400, deschis la BRD, agenţia ANASTASIE PANU IAŞI.

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Infiltrații cu apă în săli de operație ale Spitalului Județean din Târgu Jiu | Oltenia Live

Marți seara au fost observate infiltrații cu apă în...

Inspector șef adjunct al ITM Bihor, trimis în judecată pentru luare de mită | Crișana

Inspector șef adjunct al ITM Bihor, trimis în judecată...