Campanie de depistare a tuberculozei în județul Hunedoara

Data:

spot_img

Caravana Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București pentru depistarea precoce a tuberculozei va ajunge în șapte comune hunedorene.

Campania va începe luni, 17 octombrie, și se va desfășura în comunele Vața de Jos, Luncoiu de Jos, Certeju de Sus, Mărtineşti, Ghelari, Bretea Română și Pui, potrivit Direcției de Sănătate Publică Hunedoara.

Proiectul Screening TB oferă servicii medicale gratuite locuitorilor din zonele rurale ale județului Hunedoara unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

Potrivit datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Hunedoara este de 53,9 cazuri la suta de mii de locuitori.  România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistați și aflați în tratament. 20% dintre pacienții care sunt diagnosticați anual cu tuberculoză în Europa sunt români.

Caravana Screening TB va ajunge în comunele hunedorene în perioada 17 octombrie – 11 noiembrie și va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil.

Caravana va fi amplasată în zona primăriilor din comunele amintite sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor. Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Citește și: Un tânăr a murit în Retezat, după ce a căzut 100 de metri pe un jgheab de zăpadă

Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii. Serviciile medicale oferite în caravană beneficiază de aportul inteligenței artificiale care completează rezultatul radiografiei pulmonare și oferă pe loc un indice care ajuta la depistarea rapidă a infecției tuberculoase.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”. Proiectul este finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

“Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei”, a  declarat medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.

Citește și: Constanța vs. Rotterdam. Cifrele care arată de ce este o exagerare că olandezii se tem de portul românesc

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: screeningtb.ro)

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procesul lui Vlad Pascu, amânat pentru data de 6 decembrie

Procesul lui Vlad Pascu, șoferul drogat care a provocat...

Alin Ștefănuț, noul inspector școlar general al județului Bihor | Bihoreanul

Alin Ștefănuț, profesor de limba română și fost director...

Marcel Ciolacu spune că 130 de kilometri din Autostrada Moldovei vor fi gata până la sfârșitul anului

Marcel Ciolacu a anunțat că două loturi ale Autostrăzii...