Comunitatea muzicală din România a marcat în 19 martie anul acesta 108 ani de la nașterea marelui pianist și compozitor Dinu Lipatti, însă această aniversare este umbrită de o veste tristă: Casa Dinu Lipatti din Bd. Lascăr Catargiu se află în executare silită.
Pentru salvarea acestui important monument cultural, parte a patrimoniului național, Asociația Grafoart face un apel către instituții, artiști, iubitori ai muzicii și mass-media pentru a sprijini acest demers şi a demarat o campanie de strângere de fonduri și o petiție online.
Donațiile pot fi făcute direct în conturile deschise la Unicredit Bank, pe numele Asociația Grafoart (CIF 29193880, sediul Piața Sfinții Voievozi nr. 1, sector 1, București) cu menţiunea Donaţie Casa Lipatti:
Lei: RO79 BACX 0000 0008 7459 6000
Euro: RO52 BACX 0000 0008 7459 6001
USD: RO25 BACX 0000 0008 7459 6002
În curând, proiectul bursabinelui.ro va oferi o platformă suplimentară pentru sprijinirea acestei cauze.
Pentru a salva acest monument de importanță națională, Asociația Grafoart face un apel public pentru semnături, în vederea formulării unei scrisori deschise către Guvernul României, Ministerul Culturii, Primăria Municipiului București și Primăria Sector 1, solicitând implicarea urgentă a autorităților în achiziția Casei Dinu Lipatti de către stat.
Această clădire emblematică trebuie să rămână un spațiu de cultură și istorie, nu să fie pierdută în circuitul imobiliar. Sprijinul instituțiilor publice este esențial pentru păstrarea moștenirii lui Dinu Lipatti, una dintre cele mai mari personalități ale muzicii clasice românești.
Asociația Grafoart vă invită să vă alăturați demersului prin semnarea petiției și să o ajutați să convingă autoritățile să acționeze acum.
Puteți semna AICI petiția online pentru salvarea Casei Dinu Lipatti.
Asociația Grafoart a anunțat că joi, în urma unei întrevederi cu ministrul Culturii, Natalia Intotero, a fost creat un grup de lucru la nivelul ministerului pentru salvarea Casei Lipatti.
Apel către autoritățile române din partea lui Orlando Murrin, jurnalist și scriitor britanic
„Am fost informat că proprietatea situată pe Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 12, București – Casa Artelor Dinu Lipatti – își schimbă din nou proprietarul și, prin urmare, este în pericol de a fi supusă unor dezvoltări imobiliare.
Sunt scriitor și am petrecut mai mulți ani cercetând viața și moștenirea lui Dinu Lipatti. Sunt în contact constant cu muzicieni din întreaga lume, care venerează acest artist unic.
Î𝐧 𝐧𝐮𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞, 𝐯𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐝𝐞𝐦𝐧 𝐬𝐚̆ 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐣𝐚𝐭̦𝐢 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐦𝐨𝐧𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐮𝐧𝐢𝐜 𝐝𝐢𝐧 𝟏𝟗𝟎𝟐, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐮 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐨𝐚𝐫 𝐝𝐞 𝐨 𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐚𝐫𝐡𝐢𝐭𝐞𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐚̆, 𝐜𝐢 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐭̦𝐮𝐢𝐭 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐳𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐢.
În ciuda vieții sale tragice și scurtate, Dinu Lipatti rămâne unul dintre cei mai respectați pianiști din toate timpurile. Nu sunt sigur că românii sunt pe deplin conștienți de importanța sa muzicală colosală, care nu face decât să crească odată cu trecerea timpului. El este cel mai mare ambasador muzical al României, poate chiar cel mai important ambasador cultural al său.
În 2016, când această proprietate era amenințată de o posibilă demolare – sau chiar de pericolul real al unui incendiu intenționat – am lansat o petiție la https://www.change.org/p/turn-lipatti-s-home-into-a-museum. Aceasta a atras rapid aproape 30.000 de vizualizări și aproape 2.000 de semnături. Dacă va fi necesar, putem lansa o nouă petiție pentru a demonstra că interesul internațional pentru Lipatti și moștenirea sa rămâne viu.
Vă scriu din Regatul Unit și vă asigur că ochii lumii muzicale sunt ațintiți asupra acestei proprietăți. Este absolut regretabil că vila lui Lipatti de la Fundățeanca a fost lăsată să ajungă în starea actuală de degradare și neglijență, dar ar fi un adevărat șoc și o rușine pentru patrimoniul cultural al Bucureștiului și al României să nu protejați clădirea de pe Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 12.”
[Orlando Murrin este cel care a descoperit singurul moment filmat cu Dinu Lipatti (în arhiva Festivalului de la Lucerna), autor al unor studii despre pianistul român]
Apel al lui Mark Ainley, muzicolog, expert internațional în înregistrări istorice pentru pian
„Mă numesc Mark Ainley, sunt un muzicolog canadian și sunt recunoscut la nivel internațional ca un expert de top în interpretarea pianistică și istoria înregistrărilor. În prezent, scriu o rubrică intitulată Historical Perspectives pentru revista International Piano, publicată de Gramophone, cea mai longevivă revistă de muzică clasică din lume.
De peste 30 de ani, am scris despre Dinu Lipatti în reviste și publicații dedicate CD-urilor din întreaga lume, contribuind, de asemenea, la descoperirea a peste trei ore de înregistrări pierdute ale pianistului, care se aflau în colecții private. În 2016, am fost invitat la București de către Institutul Cultural Român pentru a susține prezentări despre Lipatti, iar în 2017, ICR mi-a oferit aceeași invitație pentru a susține o prezentare la Viena. De asemenea, am contribuit cu un capitol la o carte despre Lipatti publicată de ICR în 2020.
Pornind de la această experiență, vă scriu cu privire la planurile de vânzare a casei copilăriei lui Dinu Lipatti, situată pe Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 12 din București.
Înțeleg că, în România, poate exista impresia că faima lui Lipatti nu depășește granițele țării sale natale.
Vă asigur că acest lucru este departe de adevăr.
Numele lui Dinu Lipatti a fost rostit cu reverență în întreaga Europă în timpul vieții sale și la nivel internațional de la moartea sa tragică în 1950. Puținele sale înregistrări se numără printre cele mai bine vândute albume de muzică clasică produse vreodată de prestigioasa casă de discuri EMI și continuă să fie considerate „cele mai bune” pentru toate lucrările pe care le-a înregistrat – atât de critici specializați, cât și de pianiști profesioniști și melomani de toate nivelurile.
În cei 40 de ani de cercetare a înregistrărilor istorice, am constatat că Dinu Lipatti este, cel mai frecvent, numit cel mai mare pianist de aproape toți pianiștii profesioniști de top ai prezentului. Numele său continuă să fie pomenit cu respect de pianiști din America de Nord și de Sud, Europa și Asia.
(…) Î𝐧 𝟐𝟎𝟏𝟕, 𝐳𝐢𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐛𝐫𝐢𝐭𝐚𝐧𝐢𝐜 𝐓𝐡𝐞 𝐓𝐞𝐥𝐞𝐠𝐫𝐚𝐩𝐡 𝐚 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭 𝐮𝐧 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐨𝐥 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐋𝐢𝐩𝐚𝐭𝐭𝐢 𝐜𝐮 𝐭𝐢𝐭𝐥𝐮𝐥 „𝐄𝐬𝐭𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐚 𝐜𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐢𝐚𝐧𝐢𝐬𝐭 𝐚𝐥 𝐬𝐞𝐜𝐨𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐗𝐗?”. 𝐑𝐚̆𝐬𝐩𝐮𝐧𝐬𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐦𝐚𝐫𝐢𝐢 𝐦𝐚𝐣𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐚 𝐜𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐦𝐚𝐢 𝐟𝐚𝐢𝐦𝐨𝐬̦𝐢 𝐩𝐢𝐚𝐧𝐢𝐬̦𝐭𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐬𝐭𝐚̆𝐳𝐢 𝐚𝐫 𝐟𝐢 𝐮𝐧 𝐜𝐚𝐭𝐞𝐠𝐨𝐫𝐢𝐜 „𝐝𝐚”.
Săptămâna trecută, am apărut într-un podcast video pe YouTube, alături de un prezentator american specializat în muzică clasică, discutând despre legendara înregistrare a lui Lipatti cu Valsurile lui Chopin. În primele 24 de ore, videoclipul a adunat 8000 de vizualizări și zeci de comentarii apreciative – doar câteva provenind de la români. Aceste comentarii demonstrează respectul profund al publicului față de arta pianistică a lui Lipatti. Într-un episod conex al aceluiași podcast, criticul muzical american Jed Distler a ales Valsurile lui Chopin interpretate de Lipatti drept cele mai bune înregistrate vreodată – aceeași opinie exprimată de nenumărați critici muzicali. Arta lui Lipatti nu cunoaște granițe.
𝐌𝐢 𝐬𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐮𝐧𝐝 𝐧𝐞𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐞 𝐢𝐚 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐢𝐝𝐞𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐯𝐚̂𝐧𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬̦𝐢, 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥, 𝐝𝐢𝐬𝐭𝐫𝐮𝐠𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐚𝐬𝐞𝐢 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐚̆𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐥𝐮𝐢 𝐋𝐢𝐩𝐚𝐭𝐭𝐢, 𝐬𝐢𝐭𝐮𝐚𝐭𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢, 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐦𝐮𝐳𝐢𝐜𝐢𝐚𝐧 𝐥𝐞𝐠𝐞𝐧𝐝𝐚𝐫 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐮𝐚̆ 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐞 𝐚𝐭𝐚̂𝐭 𝐝𝐞 𝐢𝐮𝐛𝐢𝐭 𝐥𝐚 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥.
Există o oportunitate extraordinară de a crea o destinație turistică pentru numeroșii iubitori de muzică clasică ce ar vizita Bucureștiul – o inițiativă cu atât mai fezabilă având în vedere locația centrală a imobilului și distanța mică de mers pe jos până la Muzeul Național George Enescu.
Datorită petițiilor existente și distribuirilor pe rețelele sociale internaționale privind amenințarea ce planează asupra casei lui Lipatti, există deja o conștientizare publică semnificativă cu privire la posibila vânzare și distrugere a acestei proprietăți frumoase și importante din punct de vedere istoric, care a fost odinioară căminul unuia dintre cei mai mari ambasadori culturali ai României. Nu există nicio îndoială că, dacă această clădire nu ar fi protejată, comunitatea muzicală internațională ar considera acest lucru o nedreptate gravă comisă de guvernul român împotriva propriului patrimoniu cultural.
Sper sincer că veți lua în considerare protejarea acestui imobil de la distrugere și îl veți conserva pentru posteritate, creând un spațiu care va continua să onoreze unul dintre cei mai respectați muzicieni ai secolului XX, a cărui faimă continuă să se răspândească în întreaga lume, din generație în generație, la 75 de ani de la moartea sa.
Cu respect,
Mark Ainley
The Piano Files
Expert internațional în înregistrări istorice pentru pian”
Scrisoarea de susținere din partea Universității Naționale de Muzică din București
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Editura Muzicală Grafoart / Facebook)