luni, 18 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterCAMPANIE UMANITARĂ: S-o ajutăm pe Larisa Butnariu să-și recupereze copiii de la...

CAMPANIE UMANITARĂ: S-o ajutăm pe Larisa Butnariu să-și recupereze copiii de la stat!

Larisa Butnariu este cunoscută în principal pentru faptul că e una dintre numeroasele victime ale rețelelor de carne vie, dar, spre deosebire de alte victime, ea și-a făcut un scop din demascarea rețelelor de crimă organizată și din educarea tinerelor fete pentru a nu deveni pradă pentru traficanți.

Viața grea a început pentru ea în urma adopției, pentru că mama naturală a Larisei n-a putut să aibă grijă de fetița căreia i-a dat viață. În familia adoptivă, existența fetei din Iași a devenit un adevărat coșmar și de acolo până la traficarea ei de către propriul partener n-a mai fost decât un mic pas. Acum, după ce a ieșit din lumea traficului de persoane, Larisa Butnariu face veritabile acțiuni caritabile pentru oamenii străzii din Iași, de care are grijă de prin 2016. Spune despre ei că i-au salvat viața…

Iar acum își vrea copiii înapoi de la statul român. Statul, însă, nu poate face acest lucru decât dacă Larisa reușește să demonstreze că are unde locui și are un venit stabil. Altfel, copiii ei, pe care îi vizitează constant și pe care îi vrea înapoi, vor fiți dați spre adopție. Așa că acum Larisa are mare nevoie de ajutor.

O poveste ca un roman

Larisa Butnariu este din Iași și are 24 de ani. Acum este în clasa a 10-a la un liceu de construcții din Iași, pentru că încearcă să recupereze educația pierdută pe vremea când era forțată să facă lucruri greu de imaginat de către traficanții pe mâna cărora intrase.

Larisa s-a căsătorit de foarte tânără, presată cumva de familia adoptivă, iar partenerul ei i-a fost și primul călău, pentru că, din spusele fetei, rezultă că el i-a făcut inițierea în lumea traficului de persoane.

În timpul așa-zisului mariaj, Larisa a avut cu fostul ei partener doi copii, copii care au rămas o vreme în grija tatălui, pentru că Larisa era traficată, dar când tatăl a început să-l abuzeze pe micul Valeriu, mama adoptivă a Larisei a sunat DGASPC-ul, care a luat băiețelul în grijă, iar fetița Andreea a fost luată de lângă Larisa în timpul procesului în care ea avea calitatea de victimă a traficului uman.

Valeriu și Andreea, în vârstă de 7 și, respectiv, 5 ani, așteaptă acum să fie luați acasă de mama lor. Statul, însă, nu-i poate da Larisei această posibilitate, dacă ea nu demonstrează că poate avea grijă de copii și le poate asigura condiții decente de trai.

Mama adoptivă nu și-a dat seama că eu eram victima în povestea aia, a semnat inițial că îl ține pe fostul soț și pe copil la ea în casă, eu am fost nevoită să plec, că așa mi s-a impus și apoi, când nenorocitul a început să bată copilul, mama a anunțat autoritățile. A luat cea mai  înțeleaptă decizie pe care o putea lua cineva.

Faptul că eu eram traficată prin Germania a împiedicat autoritățile să mă anunțe. Iar în privința fetiței, acolo au fost audierile din timpul procesului și a fost luată în asistență maternală. Acum, fostul soț a renunțat la drepturile părintești asupra copiilor. Eu am fost la copii continuu și ei știu că eu sunt mama lor și că îi vreau alături de mine. ”, ne spune Larisa, printre lacrimi.

“Nu vreau să-mi expun copiii la aceeași trauma la care am fost eu expusă”

Larisa e, la rândul ei, un copil adoptat. Unul care nu a avut norocul de a ajunge într-o familie care s-o iubească și s-o protejeze de răul din jur, așa că viața ei s-a transformat, dintr-un anumit punct, în haos. A fost abuzată, a fost traficată și a fost obligată să cunoască răul, în multe dintre formele lui respingătoare, de foarte tânără. Acum, există riscul foarte serios ca și copiii ei să ajungă adoptabili, iar frica cea mai mare a Larisei, pe lângă aceea de a-i pierde definitiv, este că știe cât de posibilă e repetarea traumei sale în cazul lor. Și asta n-ar putea suporta.

“Nu vreau să-mi expun copiii la aceeași trauma la care am fost eu expusă. Eu nu am știut de la început faptul că am fost adoptată, eu am aflat singură. Nu vrea ca și copiii mei să treacă prin ce am trecut eu. Iar eu îmi doresc foarte mult să fiu alături de copiii mei în fiecare zi, am cum să-i cresc și sunt sigură că alături de mine nu vor fi în pericol. ”, ne mărturisește Larisa.

Pentru a-și putea recupera copiii, e obligatoriu ca Larisa să aibă o locuință, în proprietate personală sau în chirie, și un venit stabil. Lucruri aproape imposibile pentru o fostă victimă a traficului de ființe umane.

“Cel mai mult m-ar ajuta o locuință închiriată pe numele meu. Restul s-ar putea rezolva, deși e cam greu, pentru că eu am tot încercat să mă angajez, dar mi se spune că nu corespund cu fișa postului.”

Totuși, ea se străduiește ca, în paralel cu liceul, să își găsească și un loc de muncă, astfel încât să poată depune în cel mai scurt timp actele necesare pentru a-și putea lua copiii acasă. Dar bani pentru o chirie pe termen lung îi sunt acum necesari, fără termen de apel. Dacă nu va putea demonstra ca are o locuință destul de încăpătoare pentru ea și copiii ei, atunci îi va pierde pe cei mici. De aceea, ea are acum nevoie de ajutor.

Așa cum spuneam, din 2016, Larisa ajută oamenii străzii din Iași cu cele necesare pentru a supraviețui. Le face ciorbe, le face ceaiuri, le face rost de îmbrăcăminte. Și ajutând, simte că se ajută pe ea însăși.

“Povestea cu oamenii străzii e simplă: în anul 2018 ei pur și simplu și-au riscat viața, când un traficant mă căuta, ei au refuzat să spună unde eram, deși eram la doi pași de ei, și asta a fost tot. Eu încercam să-i ajut și înainte, să le duc măcar un ceai în fiecare zi. Apoi treaba a evoluat, pentru că oamenii au început să ajute. Dar totul a început pe la finalul lui 2016. ”, a mai spus Larisa.

Acum este momentul ca și ea să primească sprijin din partea noastră, pentru că la mijloc nu e doar supraviețuirea ei, ci și destinele celor doi copilași pe care îi iubește și îi vrea alături de ea.

Cine vrea s-o ajute pe Larisa financiar, poate face acest lucru, donând bani în conturile ei.

IBAN: RO61RZBR0000060022251192 Valuta: Lei Nume banca: Raiffeisen Bank Cod swift: RZBRROBU, titular Larisa Butnariu.

IBAN: RO47RZBR0000060022252511 Valuta: EUR Nume banca: Raiffeisen Bank Cod swift: RZBRROBU, titular Larisa Butnariu.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE