Cancelarul conservator al Austriei, Karl Nehammer, a anunţat că îşi va depune mandatul, după ce discuţiile pentru formarea unui guvern de coaliţie fără extremiştii de dreapta au eşuat.
Cu o zi mai devreme, un al treilea partid, liberalul Neos, a părăsit discuţiile, acuzând celelalte partide că nu au luat măsurile îndrăzneţe şi decisive pe care le-a cerut, potrivit Reuters.
„Mă voi retrage din funcţia de cancelar şi de lider al Partidului Popular în zilele următoare şi voi permite o tranziţie ordonată”, a anunţat Nehammer într-o declaraţie video pe X, după discuţiile cu social-democraţii (SPO).
Prăbuşirea negocierilor de coaliţie la trei luni de la alegerile parlamentare din septembrie subliniază dificultatea tot mai mare de a forma guverne stabile în ţările europene, precum Germania şi Franţa, unde extrema dreaptă este în creştere, dar multe partide sunt reticente în a se asocia cu aceasta.
FPO, eurosceptic şi favorabil Rusiei, a câştigat aceste alegeri cu aproximativ 29% din voturi şi ar fi avut nevoie de un partener de coaliţie pentru a guverna. Însă Nehammer a exclus posibilitatea de a guverna împreună cu liderul FPO, Herbert Kickl, ceea ce înseamnă că nu a existat niciun potenţial partener de coaliţie pentru FPO.
Prin urmare, preşedintele austriac Alexander Van der Bellen, fost lider al Verzilor, l-a însărcinat pe Nehammer cu formarea unui guvern. Acum că Nehammer se retrage, cele mai probabile două opţiuni sunt fie ca Herbert Kickl să fie însărcinat cu formarea unui guvern, fie să fie convocate alegeri anticipate.
Nehammer l-a descris pe Kickl ca fiind prea mult un adept al teoriilor conspiraţiei pentru a conduce un guvern, dar a spus că o mare parte din FPO este de încredere.
Cu toate acestea, Kickl nu este o excepţie în cadrul partidului său, care se suprapune cu partidul lui Nehammer pe teme precum imigraţia.
Conducerea Partidului Popular al lui Nehammer (OVP) urma să se reunească duminică dimineaţa pentru a discuta cine ar trebui să îi succeadă. Cel care va prelua conducerea va fi probabil mai deschis la o coaliţie cu FPO, pe care o mare parte din OVP o favorizează.
Cele două partide au guvernat în coaliţie sub conducerea OVP din 2017 până în 2019, când liderul de atunci al FPO a fost doborât de un scandal de înregistrări video şi coaliţia s-a destrămat.
Continuarea, în epochtimes-romania.com
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: AGERPRES / EPA)