Declarațiile recente ale doamnei Anca Dragu, coroborate cu cele din decembrie o fac potrivită mai mult pentru un rol în emisiunea ”Copiii spun lucruri trăznite”. Declarațiile despre guvernarea Năstase semnifică fie ruperea de realitate, fie un joc dublu.

Guvernarea lui Adrian Năstase și a PSD este destul de recentă pentru a ne reaminti ce a fost în realitate. În linii generale, personalitatea lui Adrian Năstase seamănă destul de mult cu cea a lui Nicolae Ceaușescu.

Un prim aspect comun este cultul personalității, al lui și al Famigliei. Doamna Dana Năstase a încercat să devină Cabinetul 2 al PSD. Era prezentă pe pagina Guvernului, iar uneori dădea indicații în locul ambasadorilor și al ministrului de Externe în cadrul vizitelor oficiale.

Multe articole în presă au arătat că s-a implicat și în numirile în funcții, în partid și în administrația publică. Nu trebuie să ne mirăm, dat fiind că provine din aristocrația roșie.

Rudele lui Adrian Năstase și ale soției sale au beneficiat de numiri în funcții publice și alte avantaje. Dar mult mai evidentă a fost tendința de a minți în declarațiile publice, la fel cum înainte de 1989, totul era adus din condei.

La începutul lui 2001 Adrian Năstase susținea că au fost disponibilizați 8% din salariații din domeniul utilităților publice. Ulterior s-a dovedit că nu era așa. Se vorbea despre 300.000 de noi locuri de muncă apărute în 2001. Institutul Național de Statistică arăta că cifra reală era de 99.300.

Cartea Albă a guvernării PSD din 2001 menționa încheierea, în primele 10 luni ale lui 2001, a contractelor de privatizare a 121 societăți comerciale, având un capital social vândut de 9600 miliarde lei, mai mare cu peste 50 % fata de anul 2000. În realitate s-a încasat doar o treime din valoarea capitalului social.

Minciuna era prezentă și în relațiile internaționale, conform modelului ceaușist. Ne referim aici și la declarațiile privind abrogarea articolelor 206, 206 și 238 din Codul Penal de atunci (insulta, calomnia și ofensa adusă autorității).

Guvernul a încercat să inducă în eroare Fondul Monetar Internațional, declarând că a disponibilizat numărul stabilit de angajați ai Petrom.

De fapt cifrele erau numai pe hârtie, pentru că respectivii angajați au fost de fapt transferați la societăți nou înființate, unde acționarii erau tot angajați ai PETROM. Drept urmare, FMI a suspendat acordarea tranșelor din acordul stand-by, decizie urmată imediat de cea a Băncii Mondiale.

Televiziunea și radioul public, precum și o parte a mass-mediei private ridicau osanale pentru Adrian Năstase, la fel ca până în 1989. Acesta dădea indicații prețioase la fel ca Ceaușescu, indicații urmate cu sfințenie de miniștri, care se comportau în mare parte ca activiștii de partid ai PCR.

Adrian Năstase vorbea doar despre aspectele pozitive (creșterea economică și a nivelului de trai, scăderea inflației și a șomajului, previziuni optimiste pentru viitor, etc).

Bineînțeles că în paralel blama FMI și Banca Mondială, considerate vinovate pentru disponibilizările de personal, sau creșterea prețurilor și a impozitelor.

Tot el acuza companiile multinaționale de evaziune fiscală.

După cum se poate vedea, comportamentul lui de atunci este copiat în mare măsură de actuala conducere a PSD. Cornu, comuna din Prahova unde deține proprietăți, devenit un al doilea Scornicești. Nu degeaba se spunea în acei ani, când începuse programul Laptele și cornul că ”se dă la Guvern laptele și la popor cornul”.

În timpul liber era și primul vânător al țării. În 2002 a mai fost un incident care a reliefat pregnant înclinațiile dictatoriale ale lui Adrian Năstase.

În presa electronică și pe internet a apărut un document intitulat ”Raportul Armageddon”, care făcea o panoramă destul de sumbră a regimului Năstase.

Drept urmare, au fost reținuți în mod abuziv Mugur Ciuvică (fost șef de cabinet al lui Emil Constantinescu) și Ovidiu Iane, considerați responsabili de distribuirea documentului.

Reținerea lor pe 18 februarie 2002 a provocat un mare scandal. Până la urmă, la presiunile opiniei publice, conjugate cu cele externe, cei doi au fost eliberați.

Aceste evenimente au reliefat încă o dată tendința premierului Năstase de a-și subordona Justiția, Parchetele și Poliția, dar totuși în proporții mai modeste decât a încercat ulterior Liviu Dragnea.

Problema corupției a fost desconsiderată, cu toate avertismentele venite din exterior și din interior. După cum se poate vedea, Adrian Năstase și Nicolae Ceaușescu sunt destul de asemănători.

Amândoi au avut drept scop dobândirea puterii totale și instituirea cultului personalității. Nici unul din ei nu a fost ales în mod direct și nu a avut legitimitate democratică.

Soțiile s-au amestecat mult prea mult în viața publică a soților, mai discret totuși între 2000 – 2004. Norocul nostru este că diferă contextul intern și extern, asta fiind cea mai importantă diferență.

O altă diferență se referă la nivelul intelectual. Spre deosebire de Ceaușescu, care era un analfabet, Năstase este mult superior din punctul de vedere al inteligenței, culturii și educației.

Iar Adrian Nastase și-a evidențiat latura dictatorială mai repede decât Nicolae Ceaușescu.

În 2000 – 2004 s-au pus bazele sistemului baronial, datorită căruia țara stagnează. Progresul economic auto-proclamat al guvernării este de fapt urmarea politicilor lui Mugur Isărescu.

Este exact stilul trumpist de furt al realizărilor altora. Date fiind toate cele spuse până acum, sună foarte ciudat afirmația doamnei președinte a Senatului despre Adrian Năstase.

Dar s-au mai petrecut unele coincidențe în ultima perioadă. A reieșit la rampă domnul Vasile Dâncu cu declarații despre o eventuală reabilitare și revenire a lui Liviu Dragnea.

Domnul Dâncu a fost mâna dreaptă a lui Dacian Cioloș când acesta a fost prim-ministru. Dacian Cioloș și Anca Dragu sunt colegi de partid, Dânsa a fost și ministru de Finanțe în guvernul Cioloș.

În week-end a mai izbucnit și scandalul din Masonerie. Unul dintre cei care își dispută șefia acestei structuri discrete este George Ivașcu, membru PSD, și fost ministru al Culturii în guvernul Dăncilă.

Soția domniei sale are numele de familie Barb, la fel ca și sora lui Adrian Năstase. Posibil să fie rude. Cam multe coincidențe. Sau poate nu sunt coincidențe.

”Atunci când spui că ești de acord cu un lucru în principiu înseamnă că nu ai nici cea mai mică intenție să-l pui în practică” – Otto von Bismarck.

“Atunci când un om prost face ceva de care se rușinează, el declară întotdeauna că a fost datoria lui să facă asta” – George Bernard Shaw.

“A pretinde că ești moral, a spune că ești moral nu este același lucru ca și a acționa moral”- Alan Dershowitz.


“Adevăratul ipocrit este cel care încetează să perceapă propria lui înșelăciune, cel care minte cu sinceritate” – André Gide.

partajează acest articol:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.