Când se interzic mașinile cu benzină, ce înseamnă criza din Ucraina pentru România și cum identifici minciunile de pe Facebook, teme de dezbatere la „Bursele Europene: Jurnaliști în Dialog”

Data:

spot_img

Cum este afectată România de pactul verde european, cum poate profita de Planul Național de Redresare și Reziliență, cum se poziționează în conflictul cu Ucraina și cum poate fi combătute propaganda și știrile false, aceastea au fost doar câteva dintre subiectele de dezbatere la întâlnirea jurnaliștilor de la Bistrița.

Seminarul s-a desfășurat în cadrul „Burselor Europene: Jurnaliști în Dialog”, un proiect derulat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, implementat de Freedom House România și Mercury 360 și finanțat de Uniunea Europeană.

Ce a învățat Europa din pandemie

Evenimentul a fost deschis (online) de Anca Păduraru, din partea Reprezentanței Comisiei Europene în România, și Elena Bărbos, Coordonator Europe Direct Bistrița-Năsăud, care au vorbit despre viitorul Europei în contextul pandemiei și a crizelor repetate pe care le-a provocat.

„Europa și lumea la sfârșitul pandemiei. Care sunt cele mai importante lecții? Cum se va transforma Europa?” a fost tema abordată de Ovidiu Nahoi, redactor-șef RFI România.

Crizele anterioare au dezbinat Uniunea Europeană, dar actuala criză de sănătate a avut meritul, neașteptat poate, de a o uni.

„Revigorarea integrării europene în mijlocul adversității crizei de sănătate poate fi explicată prin faptul că duritatea pandemiei și consecințele acesteia au fost o experiență fără precedent împărtășită de toți europenii”, a prezentat Ovidiu Nahoi.

Cât costă o știre falsă

„Există companii care oferă servicii de fake news scriind știri false de 500 – 800 de cuvinte pentru 15 dolari. Pentru 45 de dolari, poți cumpăra și 10.000 de urmăritori adăugați paginii tale de rețea socială într-o singură zi.

Alte companii îți oferă, pentru 1.000 USD, un număr de 10.000 de voturi la o petiție online”, a arătat Bogdan Oprea, cadru universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării București, cât de ieftină e manipularea. Specialistul le-a vorbit jurnaliștilor despre „Fact-checking sau cum identificăm știrile false și dezinformarea”

Tot despre știri false a vorbit și Răzvan Chiruță, redactor-șef PRESShub, care a arătat cum o parte a presei a distribuit și întreținut mai multe minciuni despre PNNR: că ar interzice folosirea lemnelor pentru încâlzire (fals), că ar împiedica guvernul să mărească pensiile (fals) sau că impune taxarea celor care au instalate centrale de apartament (fals).

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a respins recursul formulat de Polonia şi Ungaria împotriva noului mecanism care permite UE să taie fondurile europene pentru ţările membre care încalcă drepturile şi libertăţile democratice.

În acest context, Cristina Gușeth, director Freedom House România, a vorbit despre „Stat de drept și fonduri europene”, despre legătura nenegociabilă dintre eliminarea corupției și prosperitatea pe care ne-o aduc aparatenența la UE și banii europeni.

Citește și: CJUE a respins obiecțiile Ungariei și Poloniei împotriva condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept

Mașinile pe benzină, încă 13 ani

Seminarul a continuat duminică pe marginea altor două teme importante, de actualitate: „Pactul verde european (Green deal) și impactul lui asupra infrastructurii și economiei”, prezentat de Mihai Bălan, consilier în probleme de Energie și corespondent HotNews, și „Tranziția digitală și cooperarea în domeniul inteligenței artificiale” , despre care a vorbit Roxana Morea, de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

„Vânzarea de vehicule noi pe benzină sau motorină efectiv interzise începând cu 2035”, a anunțat Mihai Bălan, care a rezumat principalele măsuri dintr-un document de 1.200 de pagini.

Tranziția digitală înseamnă 5G și internet în bandă largă ultrarapidă, e-ID, smart cities, securitate online și inteligență artificială, printre altele, a arătat Roxana Morea.

La seminar au participat jurnaliștii Adriana Totorean (Bihoreanul), Tina Dumitrescu (corespondent Agerpres), Sorin Istrate (PressHUB) Gabriel Grigore (Jurnalul de Argeș), Sorin Simion (Argeșul Online), Ion Lucian Petraș (Săptămâna On line, Bistrița), Simona Bozbici (Bistrița Expres), Artur Szekely (Monitorul de Sălaj), Dorian Garoafa (Open TV Giurgiu), Vasilică Ichim (Oradea Press.ro), Cătălin Petri, Liviu Popescu (Râmnicu Vâlcea Week) și Alexandru Grig Vulpe (de la organizația) Tranzit 2030, Mădălin Blidaru (SNSPA).

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).
2 COMENTARII
  1. […] În acest context, Cristina Gușeth, director Freedom House România, a vorbit despre „Stat de drept și fonduri europene”, despre legătura nenegociabilă dintre eliminarea corupției și prosperitatea pe care ne-o aduc aparatenența la UE și banii europeni, scrie PressHub. […]

  2. […] În acest context, Cristina Gușeth, director Freedom House România, a vorbit despre „Stat de drept și fonduri europene”, despre legătura nenegociabilă dintre eliminarea corupției și prosperitatea pe care ne-o aduc aparatenența la UE și banii europeni, scrie PressHub. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...

TermeneAI: Creșterea afacerii cu 27% în 2024, susținută de tehnologiile inteligenței artificiale

Termene.ro, compania care a devenit un lider recunoscut în...

După eșecul electoral, Ciolacu mizează pe TikTok: viața personală în prim-plan | Aktual24

După eșecul electoral, Ciolacu mizează pe TikTok. Președintele PSD...