Totul despre pelerinajul Sfintei Parascheva. De sâmbătă, 7 octombrie, începe oficial pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva din Iaşi.
Organizatorii spun că, deşi nu se bifează o premieră propriu-zisă, sunt puţini anii în care pelerinajul va dura atât de mult şi va cuprinde două weekenduri.
Racla cu moaştele Sfintei Parascheva va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană, de lângă altar, acolo unde este aşezată pe toată durata anului. Procesiunea cu racla şi moaştele sfintei este organizată sâmbătă, de la ora 6.00, iar apoi pelerinajul este declarat deschis.
Reporterii „Ziarului de Iaşi” s-au întâlnit ieri, înainte de a intra în curtea Mitropoliei, şi cu primii pelerini.
Două femei din Adjud s-au aşezat deja la rând încă de ieri, de la ora 11, chiar dacă ştiau că vor avea de aşteptat 20 de ore înainte de a fi deschis oficial pelerinajul. Doamna Stina şi doamna Maria sunt venite din Adjud, Vrancea, au luat trenul şi au venit la Sfânta Parascheva să se roage pentru sănătate.
„Eu vin doar de trei ani, dar doamna Maria e veterană, cu ea am venit prima dată. Venim de la ora 11 în fiecare an, luăm trenul de dimineaţă, şi aşteptăm mâine la ora 7 să ne închinăm şi apoi mergem acasă”, a spus doamna Stina.
Doamna Maria spune că vine să se închine la Iaşi încă din comunism, iar, cu excepţia unor ani în care a fost bolnavă, nu a lipsit niciodată. Nici în pandemie.
Citește și: PSD Sibiu îndeamnă la revoltă împotriva filmului „Arsenie. Viața de Apoi”
Apel către credincioşi: să nu mai doneze momentan veşminte sau bani pentru Sf. Parascheva
Acesta a explicat că Sf. Parascheva va avea veşminte albastre anul acesta, în racla ce va fi aşezată pe baldachin. Şi acum, ca şi în anii anteriori, o coincidenţă fericită a făcut ca potrivirea de culori să fie perfectă: albul florilor, punctat cu un pic de albastru, se va asorta cu veşmintele albastre ale Sfintei.
Cifrele estimate de jandarmi: cel mai mult se va sta 20 de ore la rând
Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei spun că se aşteaptă la un număr foarte mare de pelerini în acest prim weekend.
De aceea a fost şi început pelerinajul un pic mai devreme, de pe 7 octombrie, ca persoanele care nu pot să aştepte multe ore la rând să aibă ferestre în care timpul de aşteptare va fi mai mic. În estimarea acestora, zilele de luni sau marţi ar trebui să fie mai puţin aglomerate.
Continuare în Ziarul de Iași!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursă foto: ziaruldeiasi.ro)