Candidatul PSD-PNL la Primăria Brașov vrea să cenzureze cultura | Aktual24

Data:

spot_img

Candidatul PSD-PNL la Primăria Brașov vrea să cenzureze cultura, fiind deranjat de expresia artistică a anumitor creatori de frumos. Scripcaru anunță că „valorile bolnăvicioase” vor fi interzise.

George Scripcaru, candidatul PSD-PNL la Primăria Brașov, anunță că în cazul în care va reveni în fruntea orașului va cenzura manifestările culturale care nu transmit „valori sănătoase, nu bolnăvicioase”.

Eliminarea „valorilor bolnavicoase” din cultură a făcut parte din arsenalul de propagandă al regimurilor dictatoriale de tip fascist, nazist și comunist.

Scripcaru ceruse interzicerea expoziției

„Politica nu trebuie să oprească nevoia orașului, dorința oamenilor pentru manifestări artistice sau culturale. În niciun caz nu voi face expoziții precum cea promovată de Allen Coliban în clădirea Centrului Cultural Apollonia, care a revoltat și oripilat opinia publică.

Citește și: O lege care ușurează accesul românilor la arme de foc, adoptat în Parlament

O Primărie responsabilă are rolul de a educa, de a transmite valori sănătoase, nu bolnăvicioase”, a susținut Scripcaru într-un interviu publicitar publicat de Gândul.

Scripcaru se referă la o expoziție a artistului român Virgilius Moldovan, care a avut loc în toamna anului trecut.

Atunci, PSD a declanșat un amplu scandal local, cerând interzicerea expoziției. Implicarea politicului în artă a provocat un protest fără precedent al oamenilor de cultură brașoveni, reuniți în Consorțiul Cultural Corona.

„Arta nu trebuie să placă tuturor”

„Consorțiul Cultural Corona, asociație a organizațiilor și instituțiilor artistice și culturale din Brașov, își exprimă îngrijorarea în legătură cu modul în care voci ale politicii locale cu responsabilități publice asociază evenimentele artistice cu partidele politice.

Citește și: De veghe-n lanul cu șacali. Profesor de biologie: „Este cel mai mare dezechilibru la ora actuală!”

Și stigmatizează, chiar involuntar, artiști, curatori, organizatori de evenimente artistice și instituții care promovează artele, atentând la libertatea de expresie, fundament al oricărui act artistic.

La fel de grav ni se pare faptul că aceste poziții instigă o parte a publicului brașovean împotriva unor forme de artă contemporană și a grupurilor de artiști și de public care le susțin.

Arta nu trebuie – așa cum spune o recentă expoziție încă vizibilă pe fațada Muzeului de artă din Brașov – să placă tuturor, e bine dacă o face, e bine și dacă nu o face. Uneori înfrumusețează viața, alteori ne dezvăluie părți neliniștitoare ale ei.

Citește și: Dominic Fritz: „Trebuie să fim sinceri cu oamenii că nu putem face magie, nu putem promite orice” | INTERVIU

Ea trebuie să ne facă să gândim, să ne punem întrebări, să ne confruntăm cu noi înșine, inclusiv cu părțile urâte sau cu răul din noi. Pentru asta are nevoie de libertate și chiar de susținere, pentru că face un serviciu public”, a transmis Consiliul director al Consorțiului Cultural Corona.

Continuarea în Aktual24

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani și-a redeschis porțile | Monitorul de Botoșani

Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani și-a redeschis porțile, după...

Ieșenii vor plăti cu 22% mai mult pentru apă de la 1 ianuarie | Ziarul de Iași

Ieșenii vor plăti cu 22% mai mult pentru apă...

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi locuit în Oradea” | Bihoreanul

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi...

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Oamenii care au transformat penitenciarul în memorial | Puterea a Cincea

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Penitenciarul de la Sighet este...