Capcana împrumuturilor de la IFN-uri: o ieșeancă, obligată să plătească de patru ori suma împrumutată | Ziarul de Iași

Data:

Capcana împrumuturilor de la IFN-uri: o ieșeancă a ajuns să datoreze de patru ori mai mult decât a împrumutat, după ce a întârziat cu plata ratelor. Cazul ei a ajuns în atenția Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor, apoi pe masa judecătorilor, scrie ZdI.

Femeia contractase în octombrie 2022 un împrumut de la o instituție financiară nebancară. Pentru cei 10.500 de lei împrumutați pe durata a cinci ani urma să plătească o dobândă anuală fixă de 92% și, eventual, o dobândă penalizatoare de 0,2602% pe zi. Dacă rambursarea decurgea fără probleme, M.M. ar fi urmat să înapoieze în total 49.753 de lei. Din această sumă, 10.500 lei era creditul propriu-zis, 500 lei – comisionul de analiză a dosarului. Restul era dobânda.

În scurt timp, M.M. a rămas restanțieră cu două rate. În septembrie 2023, creanța a fost cesionată către Finopro IFN SA, iar în noiembrie, aceasta a declarat scadența anticipată a creditului. Deși la acea dată femeia figura cu un debit restant de 3.270 lei, i s-au imputat 44.000 lei. Surprinsă de suma care i se cerea înapoi, M.M. a apelat la Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC). Aici, decizia a fost luată repede.

Citește și: Influențe Est-Vest asupra alegerilor din România și Germania

Protecția Consumatorilor a intervenit

Din cei 44.000 de lei imputați femeii, 28.780 de lei reprezentau dobânda pentru ultimii patru ani ai creditului. Or, au apreciat reprezentanții CRPC, câtă vreme creditul nu se mai derula, era absurd să se mai perceapă dobânda.

„Dobânzile viitoare şi comisionul care ar fi putut fi perceput în viitor nu reprezintă debit datorat. În momentul în care se retrage beneficiul termenului, pentru viitor, creditorul nu mai are dreptul de a pretinde costurile aferente beneficiului (dobânda). Dacă creditul nu se mai derulează, clar orice comision rămâne fără obiect. Pentru ratele 13-60 nu există niciun serviciu prestat care să le poată genera, acestea fiind sume declarate anticipat privind dobânzi şi comisioane viitoare care în fapt nu sunt datorate de împrumutant în momentul declarării scadenţei anticipate”, au consemnat inspectorii.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Crin Antonescu: În ultimii zece ani nu am contribuit la bugetul de stat, dar nici nu am păgubit bugetul de stat cu niciun leu (…) / N-am dat un leu, n-am luat un leu. Fair enough

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related