Capitala magiunului românesc se modernizează cu bani europeni

Data:

Orașul Topoloveni, din judeţul Argeş, până recent un târg prăfuit de ţară, se modernizează, în ritm accelerat, folosind fondurile europene nerambursabile.

„Ar fi fost şi păcat de Dumnezeu să nu accesăm bani europeni. Pe de-o parte, sunt gratis. Pe de altă parte, bugetul nostru e mic, nici Consiliul Judeţean nu are unde să ne finanţeze investiţii semnificative în oraş. Fondurile europene sunt singurul mijloc viabil prin care oraşul nostru să se poată dezvolta”, ne-a explicat primarul Gheorghiţă Boţârcă. 

 Unul dintre proiecte cu bani europeni  vizează construcţia unui bloc cu aproape 100 de locuinţe sociale. O iniţiativă-unicat în judeţul Argeş, după 1989, pentru că nicio altă municipalitate de acolo n-a construit, de la zero, vreo locuinţă socială. Topoloveni ar fi prima.

Proiectarea şi execuţia, „la pachet”, n-a fost o idee bună

Proiectul respectiv, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (Prioritate de investiţie 9b – Oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică şi socială a comunităţilor defavorizate din regiunile urbane şi rurale, Obiectiv specific 13.1 – Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România, Axa prioritară 13 – Sprijinirea regenerării oraşelor mici şi mijlocii), e în valoare de 24,64 milioane de lei, din care doar 2% e contribuţia municipalităţii.

S-a început deja montarea becurilor cu LED de-a lungul unor alei pietonale. Foto Argeșonline.ro

Termenul de finalizare a lucrărilor e 30 septembrie anul viitor. Au apărut, însă, primele probleme, la licitarea lucrărilor.

„Am scos la licitaţie, la pachet, proiectarea şi execuţia lucrărilor. Am mers pe ideea de a scurta la minimum durata procedurilor birocratice şi a da drumul lucrărilor cât mai rapid cu putinţă.

Citește și: Cum au devenit urşii scuza pentru incompetenţa autorităţilor pe autostrada A1

Spre surprinderea noastră, însă, nu s-a prezentat niciun ofertant. Aşa că am reluat procedura de licitaţie, separat proiectarea de execuţie. Sperăm că de data aceasta nu vor mai fi probeme”, ne-a declarat Bogdan Nuţă, de la compartimentul de Achiziţii al Primăriei Topoloveni.

„Sunt convins că ne vom încadra cu finalizarea lucrărilor în termenul prevăzut în contractul de finanţare”, a spus primarul Gheorghiţă Boţârcă, întrebat dacă acest termen va putea fi sau nu respectat.

Infrastructură pietonală şi iluminat public prietenos cu mediul

Tot printr-un proiect european (Programul Operaţional 2014-2020, axa prioritară 3, prioritatea de investiţii 4e, obiectivul specific 3.2 – Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane, bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă), au mai fost accesate aproape 1,7 milioane de lei (cu 2% contribuţie proprie). 

Cu aceşti bani au fost construite 3,65 m de piste pentru biciclete, 24.000 de metri pătraţi de trotuare şi alei pietonale, au fost plantate câteva sute de arbori, a fost instalat un punct de încărcare a maşinilor electrice („avem deja câteva în oraş”, spunea primarul) şi a fost pus la punct un sistem inteligent de bike-sharing.

Lucrările ar fi trebuit finalizate, conform contractului, la finalul lui martie anul acesta. Ele, însă, nu sunt încă gata, ci doar în fază avansată de execuţie.

L-am întrebat pe Bogdan Nuţă despre cauzele întârzierii, mai ales că proiectul demarase în forță anul trecut. 

„În primul rând, a fost vorba de explozia preţurilor la materiale de construcţii, la carburanţi şi la aproape orice. De aici o mulţime de alte probleme, legate una de cealaltă, care ne-au întârziat câteva săptămâni. Au fost chestiuni obiective, independente de voinţa noastră. Ne apropiem, însă, de finalizarea proiectului, se lucrează în ritm susţinut”, a explicat dl Nuţă.

Citește și: Modernizarea portului Galați, vital în contextul războiului din Ucraina, întârzie de 4 ani

Alei pietonale finalizate

Cei de la Topoloveni au prins, însă, gustul banilor europeni nerambursabili, aşa că vor din ce în ce mai mulţi.

Pentru a mai reduce cheltuielile cu facturile la electricitate, edilii de acolo au mai reuşit să obţină, acum trei ani, finanţare europeană pentru un nou proiect, denumit „Crearea Sistemului de iluminat stradal- rutier si ornamental -parcuri, cu corpuri de iluminat tip LED si telegestiune”.

Finanţarea, de aproape 18,2 milioane de lei (dintre care 15,45 milioane de lei valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR), a fost accesată prin Programul Operaţional 2014-2020, prioritatea de investiţie 3.1, Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din resurse regenerabile.

Cu aceşti bani, întreg iluminatul public al oraşului va fi schimbat: se vor folosi becuri cu tehnologie LED, cu durată mare de viaţă faţă de becurile clasice, folosite momentan. Şi cu consum mult mai mic. Totul, cu un sistem inteligent (telegestiune), care comandă automat aprinderea/stingerea luminilor.

Şi aici, însă, conjunctura post-pandemică şi criza economică globală au întârziat lucrurile. La aceasta s-a mai adăugat şi o altă iniţiativă, complementară, de a duce în subteran cablurile electrice şi de telecomunicaţii.

„Am încheiat, la nivelul Primăriei, un parteneriat cu furnizorul local de electricitate prin care să coborâm în subteran toate aceste cabluri. Lucrările suplimentare presupuse de aceasta, coroborate cu creşterile masive de preţuri ne-au pus în situaţia să întârziem câteva luni şi acest proiect al nostru. Îl vom finaliza şi pe acesta, însă, în toamna acestui an, nu e niciun pericol să pierdem finanţarea”, ne-a mai spus Bogdan Nuţă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
Sorin Simion
Sorin Simion
A debutat în 1990 la ziarul România Liberă şi de peste 28 de ani lucrează în presă scrisă: ziarele Adevărul şi Gardianul, dar şi pentru publicaţii locale din judeţele Argeş, Mureş şi Harghita. Din 1998 colaborează cu o revistă cu profil social şi cultural din Goteborg, Suedia, iar din toamna lui 2018 este co-fondator al site-ului de ştiri locale www.argesulonline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie au început deja să înflorească. Pot fi admirați în Rezervaţia Botanică

Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de...

Parchetul Bihor, pe primul loc în țară la dosare economice și la prejudicii recuperate

Parchetul Bihor şi poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii...

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC pentru a candida la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu...