Autointitulata „capitală verde a României”, poluată cu praf

Data:

spot_img

Aerul din Botoşani devine pe zi ce trece mai periculos pentru sănătate. Şi asta din cauza concentraţiilor mari de particule de praf în suspensie, PM 2,5 şi PM 10, care afectează grav sănătatea.

Municipiul Botoșani s-a lăudat deseori în ultimii ani cu titlurile de „Oraş Verde”, „Oraşul cu cel mai mult spaţiu verde pe cap de locuitor” sau chiar „Capitala verde a României”.

Titlurile au venit ţinând cont că Botoşaniul are ceva mai multe parcuri şi spaţii verzi decât majoritatea oraşelor din ţară, iar industria grea şi potenţial poluantă este cvasiinexistentă, însă dacă ar fi să comparăm calitatea aerului de la noi cu standardele şi clasamentele europene, situaţia este jalnică.

Citește și: Un alt urs de dimensiuni impresionante, vânat în pădurile din Bistrița-Năsăud

Noi măcar monitorizăm calitatea aerului

Astfel, municipiul Botoşani este printre puţinele din ţară care măsoară constant calitatea aerului, în România fiind doar şapte localităţi în această situaţie, iar oraşul nostru este printre cele patru care chiar raportează aceste date cu regularitate, pentru a se putea face o imagine de ansamblu a calităţii aerului.

Situaţia ne arată că la nivel naţional este aproape imposibil să ne facem o idee despre calitatea aerului şi care sunt localităţile poluate sau cu aerul cel mai curat, tocmai din cauză că monitorizarea calităţii aerului este deficitară şi sunt prea puţine localităţi care să colecteze date pentru cel puţin 75% din zilele anului sau, şi mai mult, să raporteze aceste date mai departe.

Citește și: Secretariatul General al Guvernului a angajat un avocat pentru procesul cu avertizorul de integritate Ștefan Jicol, deși are 14 juriști

Primii în ţară, codaşi în Europa

În Europa sunt 300 de localităţi monitorizate constant la calitatea aerului, iar printre acestea este şi municipiul Botoşani. Potrivit unui raport al Agenției Europene a Mediului (AEM), cele patru localităţi din România care furnizează constant date despre calitatea aerului (Botoșani, București, Timișoara și Brașov) sunt pe locurile 223, 263, 267 și respectiv 273, din 300 de orașe europene monitorizate. Cluj, Pitești și Satu-Mare sunt alte trei orașe care au stații de monitorizare, dar nu au furnizat date complete.

Continuarea în Monitorul de Botoșani.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Turismul rural. Destinații pentru 2025 | Monitorul de Cluj

Turismul rural. Destinații pentru 2025. Pentru a încuraja călătoriile...

Crin Antonescu susține că PNL riscă să aibă soarta țărăniștilor | Reporter24

Crin Antonescu susține că PNL riscă să aibă soarta...

Artizanii din Petrila | Gazeta de Dimineață

Artizanii din Petrila. Pe vremuri la Petrila existau două...

Tradiția românească a strălucit pe scena internațională | Săptămâna Online

Tradiția românească a strălucit pe scena internațională. „Frumusețea tradiției...