Captura.ro: Cum încearcă patronul Realitatea TV, Maricel Păcuraru, să preia ostil presa cu propagandiștii Rusiei

Data:

O parte importantă din presa mainstream se afla în bătaia unor tentative de preluare ostilă. Fenomenul durează de un an și s-a manifestat pană acum prin incidente aparent izolate. În spatele manevrelor se află patronul Realitatea TV, Maricel Păcuraru, și foștii săi asociați din gruparea „Rusia la zi”, potrivit Captura.ro.

Captura a studiat anatomia atacului raider asupra publicațiilor Evenimentul zilei și Capital, care au făcut obiectul unei șpăgi celebre încasate de Elena Udrea.

Clubul de Presă, un alt instrument afiliat la rețeaua lui Păcuraru, contribuie la un mecanism digital eficient de rostogolire în spațiul public a unor tematici pro-ruse.

Aceeași informație-cheie se propagă simultan pe o puzderie de site-uri administrate de grupul Realitatea. Strategia se numește „fuziune de conținut”. Efectul e supraexpunerea mesajului.

În avangarda acestei gherile digitale, se regăsesc și site-uri radicale care ventilează propagandă rusă în mod agresiv.

Citește și: FOTO Cum identifici un „lover-boy”. Despre victimele și supraviețuitorii rețelelor de trafic de persoane

Ce se întâmplă la EVZ și Capital

În acest moment, ambele titluri media sunt ținta unei operațiuni de preluare ostilă. Demersul a început anul trecut și a traversat un episod nou marti, pe 6 iunie, când un proces important pentru fostul ministru, Elena Udrea, a avut termen la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Miza este pachetul de control în compania de presă Editura Evenimentul și Capital SRL, condusă oficial în ultimul deceniu de consultantul politic Dan Andronic. Societatea administrează mai multe produse media sub cupola mărcilor Evenimentul zilei (evz.ro) și Capital (capital.ro).   

Artizanul preluării ostile este Maricel Păcuraru, patronul Realitatea TV și posesorul unui cazier penal vast. El e totodată finanțatorul așa-numitului Club de Presă, o organizație înființată recent sub bagheta sa logistică, care integrează conspiraționiști notorii, condamnați penal și propagandiști de punctaje rusești.

Păcuraru revendică 50% din acțiunile publisherului după preluarea unei creanțe controversate de 900.000 de dolari: cea prin care Elena Udrea a primit efectiv ziarul Evenimentul Zilei și revista Capital în cadrul unei șpăgi mai ample.

Continuarea în Captura.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa imagine: Captura.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: Până acum o săptămână eram un om respectat

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: „până acum o săptămână eram...

Noi achiziții pentru creșterea securității României | Monitorul de Cluj

Noi achiziții pentru creșterea securității României, în contextul creșterii...