Caracterizări ca pe vremea PCR pentru judecătorii care doresc să promoveze în carieră

Data:

spot_img

Promovarea unui judecător la o instanță superioară a ajuns o adevărată aventură după ce, în 2019, Secția pentru Judecători a Consilului Superior al Magistraturii (CSM) a modificat regulamentul. Astfel, printre alte probe, un coleg judecător trebuie să facă un referat despre cel înscris la concurs, să-i întrebe colegii ce fel de om este cel care dorește să urce în carieră, să păstreze confidențialitatea surselor și să-și dea cu părerea dacă cel verificat merită sau nu să fie promovat.

Procedura este anonimă și arbitrară, cel desemnat să întocmească acest referat având posibilitatea să scrie în el orice bârfă auzită de la colegii judecătorului care vrea să promoveze sau să-l laude excesiv, fără a demonstra cele scrise în raport. Procedura de selecție seamănă izbitor cu vechile tehnici de selectare a celor care urmau a fi înscriși în Partidul Comunist Român (PCR), caracterizările favorabile de la cât mai multe persoane fiind o condiție esențială pentru a intra în rândurile partidului unic.

Presshub.ro a consultat mai multe astfel de referate întocmite de o judecătoare de la Curtea de Apel București, documente care fac referire la mai mulți judecători  de la tribunal care doresc să promoveze la CAB.

Diplomată și fermă

Astfel, despre o judecătoare, reprezentanta Curții de Apel susține că „are o conduită corespunzătoare profesiei în sala de judecată, este diplomată, dar, în același timp fermă, se adresează părților cu un ton adecvat și potrivit, dând dovadă de tact. Colegii de complet și-au exprimat regretul că există posibilitatea de a pierde un judecător valoros, ca urmare a promovării la Curtea de Apel București”. Referatul mai menționează că „verificarea a fost efectuată în mod nemijlocit la sediul secției din care provine candidata, cu respectarea confidențialității opiniilor exprimate”.

Despre un alt candidat, același judecător desemnat de conducerea CAB arată că „domnul judecător este o persoană deschisă, sociabilă, comunicativă, organizată și muncitoare”, „nu este rigid, nu dă dovadă de formalism excesiv” și „colaborează foarte bine cu membri completurilor de judecată, fiind un profesionist desăvârșit, iar deliberările se desfășoară ușor. Este un coleg implicat în cadrul colectivului, dând dovadă de un dezvoltat simț al umorului”.

Raportul întocmit de un judecător despre un coleg de la tribunal

Despre altă judecătoare de la tribunal verificată, reprezentantul Curții de Apel București arată că „doamna judecător a fost descrisă de către judecătorii din cadrul Secției, care au participat la consultări, ca fiind o colegă muncitoare, obiectivă, corectă, riguroasă și comunicativă, având un comportament ireproșabil”. Despre alt candidat, același magistrat arată, după ce i-a chestionat colegii, că este „o persoană echilibrată, neimpulsivă, discretă, liniștită și calmă, care nu a intrat în conflict cu nicio persoană”.  

Modificările lui Florin Iordache

În versiunea inițială a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, promovarea judecătorilor la instanțele superioare (promovarea efectivă) se realiza prin concurs organizat la nivel național de Institutul National la Magistraturii (INM), ce consta în probe scrise de tip grilă, în funcție de specializarea aleasă de judecător. Prin același tip de concurs se putea obține și gradului profesional corespunzător instanței superioare (promovarea pe loc), accederea la această instanță putându-se face ulterior prin transfer, decis de CSM.

În 2018, legea a fost modificată în sensul că, pentru a accede la instanța superioară (promovarea efectivă), judecătorul trebuie mai întâi să obțină gradul profesional corespunzător instanței superioare, grad ce se obține în aceleași condiții ca în forma anterioară a legii – concurs organizat la nivel național, de INM, constând în probe scrise de tip grilă –, după care trebuie să dea un nou concurs, organizat tot la nivel național ce constă într-o evaluare a activității și a conduitei din ultimii trei ani, alte detalii ale procedurii urmând să fie stabilite prin regulament adoptat de CSM.

Comisiile create de judecătorii din CSM

Regulamentul de desfășurare a concursurilor de promovare a fost adoptat de CSM prin Hotărârea nr. 1348 din 17 septembrie 2019 și prevede că, în cazul promovării efective, examinarea candidaților se face de către comisii de evaluare constituite în cadrul curților de apel, numite de CSM și formate din președintele curții de apel și din alți 4 judecători de la această instanță, propuși de colegiul de conducere, care evaluează activitatea și conduita judecătorului. Un criteriu de evaluare este și opinia judecătorilor din instanța superioară celei la care funcționează candidatul, sens în care sunt consultați judecătorii instanței superioare, care au aceeași specializare ca cea a candidatului, cu respectarea confidențialității opiniilor exprimate, precum și opinia judecătorilor din instanța la care funcționează candidatul, sens în care sunt consultați judecătorii acestei instanțe, care au aceeași specializare ca cea a candidatului, cu respectarea confidențialității opiniilor exprimate, pentru a se verifica relațiile cu colegii, cu grefierii, cu personalul instanțelor superioare sau inferioare.

În februarie 2021, un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a sesizat Curtea Constituțională (CCR) pentru a analiza constituționalitatea articolelor din statutul magistraților care stabilesc modul de promovare a judecătorilor.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...

Marian Vanghelie, trimis în judecată de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul Economat

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat vineri trimiterea în...

Ministerul Justiției vrea decontarea școlilor private pentru odraslele magistraților de legătură în UE

Ministerul Justiției condus de Alina Gorghiu lucrează la completarea...