Caravana Apele unite ale României, spre Mila 23, pe traseul „Delta lui Ivan” | FOTO/VIDEO

Data:

spot_img

Caravana Apele unite ale României. Circa 70 de persoane aflate în bărci cu vâsle şi canotci au plecat duminică pe Dunăre, din Tulcea spre satul Mila 23, pe traseul cunoscut sub numele „Delta lui Ivan”, în cadrul caravanei Apele unite ale României, una dintre ultimele etape ale Festivalului Ivan Patzaichin.

Comandantul navei-şcoală „Mircea”, comandor Mircea Cristache Târhoacă, unul dintre participanţii cu experienţă la acest eveniment, a condus grupul de persoane care au plecat padelând pe fluviu.

„Este o vreme numai bună de tras la rame, nu transpirăm, nu obosim, vâslim lent şi ajungem foarte bine la Mila 23. Particip pentru a cincea sau a şasea oară la această caravană din pasiune, pentru a continua tradiţia şi pentru a da mai departe ce am învăţat”, a declarat pentru Agerpres comandorul Mircea Târhoacă.

Printre cei aproape 70 de participanţi la caravană se află şi Valerică Rîmbu, din Galaţi, care a preferat să vină cu caiacul propriu.

„Am făcut Dunărea de la izvoare până la Sulina, am făcut Galaţi-Sulina, 154 de kilometri, în 16 ore, îmi plac provocările şi din acest motiv am preferat caiacul”, a afirmat Valerică Râmbu.

Citește și: Analiză. UE întărește strategia de reducere a riscurilor în privința influenței Chinei

Participanţii la caravana Apele unite ale României vor avea autorizate trei puncte de înnoptare pe traseul Delta lui Ivan.

„Este un proiect pilot deocamdată. Vom avea şi un regulament pentru aceste puncte de înnoptare. Vor fi deschise doar de la ora 18,00, cel mai probabil, până la ora 8,00. Toate permisele de înnoptare vor fi contra cost. Există un draft de proiect, iar taxa se va situa undeva în jurul sumei de 50 de lei de persoană, pe noapte. Va exista şi posibilitatea de achiziţie online pentru fiecare punct de înnoptare”, a precizat guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Bogdan Bulete.

El a menţionat că înnoptarea în cele opt puncte stabilite în Rezervaţie se va face după notificarea Administraţiei RBDD.

La rândul său, vicepreşedintele asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23, Teodor Frolu, a subliniat importanţa traseului inaugurat oficial duminică.

„În mod real, astăzi (duminică – n.r.), inaugurăm traseul Delta lui Ivan, primul traseu pentru turism lent care are alocate trei punte autorizate de înnoptare. Suntem spre sfârşit de sezon, dar la primăvară sperăm ca împreună cu toţi operatorii să facem o minimă infrastructură, astfel încât în sezonul următor să devină una din infrastructurile importante ale turismului lent în Deltă”, a declarat vicepreşedintele asociaţiei, Teodor Frolu.

Încă de la începutul festivalului internaţional al bărcilor cu vâsle Rowmania, asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 încheia evenimentul cu o excursie în bărci cu vâsle de la Tulcea până la Sfântu Gheorghe, alături de participanţii la Turneul Internaţional al Dunării, în anul 2021, atunci când Ivan Patzaichin a murit, traseul caravanei Apele unite ale României fiind Tulcea-Mila 23, având ca destinaţie finală satul natal al campionului olimpic.

Citește și: RO-ALERT pentru județele Tulcea şi Constanţa despre posibilitatea căderii resturilor de drone

Festivalul Ivan Patzaichin a debutat vineri la Tulcea cu a doua ediţie a Conferinţei naţionale a punctelor gastronomice locale şi deschiderea Târgului Ivan Patzaichin al punctelor gastronomice locale, evenimentul care s-a încheiat sâmbătă seara incluzând concerte, ateliere pentru copii, dar şi concursuri de vâslit în canotci, o barcă din lemn cu caracteristicile unei canoe şi unei lotci, construită după ideea campionului olimpic.

„Simt că tata este în continuare cu noi şi lucrul acesta ne motivează şi ne dă forţă şi perseverenţă în tot ceea ce facem. Cu încărcătură emoţională au fost Seara lui Ivan, concertele, pentru că au fost invitaţi prieteni ai tatălui meu pe care i-a apreciat, dar şi conferinţa a fost frumoasă şi dificilă. Oamenii au simţit nevoia să stea de vorbă cu mine, să-i mulţumească tatălui meu prin mine şi atunci, din punct de vedere emoţional, a fost destul de greuţ”, a afirmat preşedinta asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23, Ivona Potzaichin-Rusu.

De altfel, conducerea asociaţiei a participat duminică după-amiază, în curtea Primăriei comunei Crişan, la dezvelirea bustului lui Ivan Patzaichin, sculptură realizată de Gabriela Muscalu.

Festivalul Ivan Patzaichin se va încheia în satul Mila 23 marţi, atunci când participanţii la Caravana apele unite ale României vor asista la inaugurarea Centrului digital de inovare pentru copii, dar şi la un spectacol cu muzică tradiţională lipovenească susţinut la Muzeul Ivan Patzaichin.

Citește și: MApN: „Probabilitate unei zone de impact” în apropiere de Periprava, în urma atacurilor ruseşti cu drone în Ucraina

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa fotografiilor: Danube Delta / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related